[VULLINGS] Waarom Rutte nooit aan de vrouw raakt

“Nooit een dag in haar leven gewerkt”, zei de Democratische commentator Hilary Rosen over Ann Romney tegen CNN. Dat had ze niet mogen doen, vindt Michelle Obama. Ook de president zelf mengde zich: “Er is geen zwaardere baan dan moeder zijn.” Een opvallende uitspraak voor een president van de VS, want dat lijkt me best een pittig job. Maar de boodschap is duidelijk: handen af van Ann Romney. Ze is populair en gaat door het leven als de warme kant van Mitt. En die val je niet aan. Ze is ook niet zomaar een moeder: vijf zonen zette ze op de wereld. En heb je die stralende gebitten van die jongen weleens gezien? Daar zit een hoop moederliefde in en een bak geld van pa. Dus zeg niet dat ze heeft stilgezeten. Tot zover Ann.

Lezend over Ann-gate besefte ik mij hoe weinig ik weet van de partners van de huidige generatie Nederlandse toppolitici. Balkenende en Bianca, Bos en Barbara. Veel wist ik niet van die dames, maar wel dat ze bestonden. Tuurlijk, premier Rutte heeft geen first lady of zelfs maar een first verkering, dat verklaart een hoop. Maar hoe zit het met de bijvoorbeeld met de twee andere machtige mannen in Den Haag: Maxime Verhagen en Geert Wilders?

Wat meespeelt is een chronisch gebrek aan interesse van mijn kant voor het privéleven van politici. Ik wil weten wat hen drijft, hoe ze in elkaar zitten. Maar niet aan wie ze zitten. Hoewel ik altijd open sta voor een goede roddel, zo ben ik dan ook wel weer.

Over Maxime Verhagen kan ik kort zijn. Hij heeft een vrouw! Oh ja, sinds vorige week weet ik dat ze Annemiek heet. Althans volgens één bron. Van Wilders wist ik tot aan vandaag (woensdag 18 april) niet meer dan dat zijn vrouw Hongaars is. Een profiel van Wilders in De Volkskrant geschreven door Jan Tromp doet mijn kennisniveau exponentieel stijgen. Ze heet dus Krisztina Marfai. Hij noemt haar ‘de liefste vrouw van de wereld’ en ze is zijn enige echte vertrouwelingen, aldus Tromp. Eind juli zijn ze twintig jaar getrouwd. Daarvoor was hij getrouwd met een meisje uit Venlo. De Volkskrant: ‘Ze waren jong en het huwelijk liep al snel op de klippen’. Een ware schat aan informatie dit profiel. Maar echt interessant zijn de volgende uitspraken van intimi uit zijn VVD-tijd: “Avondjes  met Geert zijn aangenaam. (…) De vrouwen erbij en Geert als de vleesgeworden charme. (…) Zijn zachte kanten heb ik ook gezien, zegt een intimus. ‘hoe geïnteresseerd hij met je vrouw kan praten’”. Kijk dat lees ik graag. Geert de player die andermans vrouwen het hof maakt. Vooralsnog weinig politiek relevant deze informatie. Wel een anekdote om te onthouden voor het verjaardagen en partijen circuit.

Terug naar onze first vrouwloze premier. Mocht hij de ambitie koesteren een first lady te schaken voor zichzelf en vaderland, dan is hij nu ontmoedigd. Bij de borrel ter eren van een eventueel Catshuis-akkoord zal Wilders genadeloos toeslaan. Onderhandelen is geven en nemen, maar er zijn grenzen. Ook voor onze blijmoedige premier. Jammer. Die Wilders toch, de rekel. <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *