VetDay: Obama scoort slecht en onder veteranen nóg slechter

Amerika is erg trots op haar leger en haar veteranen. Kiezers vinden het dan ook erg belangrijk dat veteranen de juiste zorg krijgen als zij gewond of getraumatiseerd thuis komen. Er zijn verschillende actiegroepen die voor hun rechten opkomen. Toevallig hebben beide organisaties deze week hun jaarlijkse conferentie.

Veterans of Foreign Wars

De grootste veteranenorganisatie is de VFW. Elk jaar nodigen zij verschillende sprekers uit: de president, de gouverneur van de staat waarin de conferentie wordt gehouden en elke presidentskandidaat. Wil je als kandidaat voor deze groep spreken, moet je op tijd officieel kandidaat zijn. Obama (president), Romney (enige officiele Republikeinse presidentskandidaat) en Perry (de conferentie was dit jaar in Texas) ontvingen een uitnodiging van VFW. Eerder vandaag gaven wij al aan dat Romney deze speech gebruikt heeft om zijn buitenlands beleid vorm te geven. Maandag gaf ook Perry acte de présence op deze conferentie – al had hij vergeten toe te zeggen aanwezig te zijn. Obama kwam, tot ontsteltenis van de veteranen, voor het eerst in het 112-jarig bestaan van de organisatie niet. Hij stuurde niet eens een prominent lid van zijn regering. Zijn afwezigheid kwam hem op de nodige kritiek te staan.

The American Legion

Obama koos ervoor een speech te geven voor die andere grote veteranen belangengroep: The American Legion. Met die andere big guns bij de VFW, had hij hier het podium voor zichzelf. Hij was er om zorgen onder veteranen weg te nemen. Die was gewekt door de recent opgerichte super committee dat het hele overheidsprogramma tegen het licht gaat houden. Michelle Bachmann had eerder dit jaar al het ballonnetje opgelaten om te snijden op de hulpprogramma’s voor veteranen. Ze leit het diee snel varen, maar de angst was gezaaid. Obama probeerde in zijn speech alle angst weg te nemen, door te zeggen dat de bezuinigingen nooit ten koste zouden gaan van de veteranen.

As a nation, we’re facing some tough choices as we put our fiscal house in order, but I want to be clear. As a nation, we cannot, we must not and we will not balance the budget on the backs of veterans.

Wil de Commander in Chief massaal de steun van de veteranen krijgen bij de verkiezingen volgend jaar, zal hij de vets vaker moeten paaien. Uit een peiling van Gallup in mei 2011 bleek dat Obama onder veteranen minder populair is dan onder burgers.

Toeval of niet, hij sprak deze woorden uit op het moment dat bekend werd dat augustus 2011 de dodelijkste maand tot nu toe was voor het Amerikaanse leger in Afghanistan. <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *