Uitspraken uit het verleden

Uitspraken uit het verleden kunnen nog weleens terugkomen om een kandidaat te schaden. Vooral Mitt Romney is daar deze campagne erg kwetsbaar voor geweest. Uitspraken dat hij een gematigde kandidaat was, zijn zorgverzekeringswet in Massachusetts en zijn oproep om de auto-industrie in Detroit failliet te laten gaan, zijn hier twee voorbeelden van. Vandaag kwam het nieuws naar buiten van weer een kandidaat die in de jaren ’90 iets heeft geroepen dat haaks op zijn huidige opvattingen staat. Deze keer was het niet Mitt Romney, maar zijn voornaamste uitdager.

Super PAC’s

Dankzij een uitspraak van het Hooggerechtshof mogen mensen, bedrijven en verenigingen zich financieel ongelimiteerd inzetten voor de politieke zaak. De enige voorwaarde is dat er geen afstemming mag zijn tussen de Political Action Committees en de kandidaten. Dit is de eerste keer dat deze Super PAC’s invloed kunnen hebben op de verkiezingen. Veel mensen zijn het niet eens met deze uitspraak. In januari was er dan ook even sprake van dat er een amendement ingediend zou worden om de uitspraak van het Hooggerechtshof terug te draaien. Op zeven januari werd Santorum gevraagd wat hij zou vinden van een dergelijk amendement. De kandidaat uit Pennsylvania zou hier fel op tegen zijn. Volgens Santorum zou het amendement tegen “the right to petition your government” zijn. Ook Gingrich zei tegen te zijn. Romney liet zich hier verder niet over uit. In het verleden had Big Mitt wel kritiek op de Super PAC’s, maar hij heeft er in zijn campagne zoveel baat van dat het onwaarschijnlijk is dat hij voor deze grondwetswijziging zou zijn.

Santorum draait

Vandaag kwam echter naar buiten dat Rick Santorum tijdens zijn eerste campagne in 1994 geheel voor hervorming van de campagnefinanciering. Hij stelde voor dat iemand niet meer dan $1000 mocht doneren omdat “that would reduce the cost of campaigns, because the availability of money just wouldn’t be there”. Maar in ’94 ging kandidaat Santorum nog verder. Hij was van mening dat van al het geld dat kandidaten voor het Congres uitgaven in hun campagne, minstens de helft uit het eigen district moest komen. Dit was “[to] make sure that people in your district are the folks who not only elect you but folks who finance your campaign, [and] that we don’t have an undue influence from Washington, DC, and the big PACs”.

Het feit dat Rick Santorum draait op een onderwerp dat totaal niet sexy is, campagnefinanciering, maakt het niet minder een draai. Hij heeft alleen wel het geluk dat het op dit onderwerp is. Als zijn draai iets meer high profile zou zijn, zij hij er in de toekomst nog last van kunnen krijgen. Dat lijkt op het gebied van campagnefinanciering in ieder geval erg onwaarschijnlijk. <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *