Twittergate #1: 'If you can't stand the tweet, stay out of the kitchen'

Newt Gingrich zou ‘volgers’ voor zijn twitter-account hebben gekocht en achter @CrazyKhazei gaat adviseur en strateeg Eric Fehrnstrom schuil. Hij is werkzaam voor senator Scott Brown en Mitt Romney en twitterde met het gekke alias scherpe kritiek op Alan Khazei – de tegenstander van Brown in de strijd om een Congress-zetel volgend jaar. Khazei heeft al geëist dat Fehrnstrom uit het team van Brown wordt gezet. Fehrnstroms reactie: ‘If you can’t stand the tweet, stay out of the kitchen.’

Twitter en sociale media zullen een belangrijke rol spelen tijdens de campagne van 2012. En dat merken de kandidaten nu al. Zo ‘onthulde’ Gawker begin deze maand dat GOP-kandidaat Newt Gingrich veel van de 1.3 miljoen volgers op Twitter (de meeste van alle kandidaten en daarmee argument om hem als kandidaat voor de Republikeinen te kiezen) te hebben gekocht. Op eBay. Gingrichs verdedigding: hij stond in 2009 en 2010 op een Suggested User List (SUL). De lijst, samengesteld door Twitter, suggereerde toen 200 twitteraars aan gebruikers van de dienst. Naast Gingrich stonden daar ook Al Gore, John McCain en Arnold Schwarzenegger op.

En dat, blijkt, is zijn redding. Want ook zij hebben een zeer groot percentage niet-actieve (dus zeer waarschijnlijk) inhumane twitter-accounts. Niet gekocht, maar bots (robots) die hen automatisch zijn gaan volgen. En hoe meer je er hebt, hoe aantrekkelijker je voor bots bent. Gawker concludeerde dat Gingrich de volgers op eBay had gekocht, Mashable rekende uit dat collega-politici die op diezelfde SUL hebben gestaan een even groot percentage in-actieve volgers hadden.

For example, 76% of Gingrich’s followers have posted no information about themselves in the bio section of their profile. But the same is true for 68% of Rania’s followers, 74% of both Booker and McCain’s followers, 78% of California Lt. Gov. Gavin Newsom‘s followers and 79% of California Gov. Jerry Brown‘s followers.

Niets aan de hand dus. Dat is andere koek voor Eric Fehrnstrom. Hij ‘verraadde’ zichzelf als accounthouder van @CrazyKhazei (inmiddels uit de lucht) door een tweet over een nieuw staflid niet via zijn persoonlijke account te versturen – @EricFehrn – maar naar zijn alias. Die tweet verdween snel, maar niet snel genoeg. Fehrnstrom viel door de mand. Een fout is snel gemaakt. Zeker gezien het aantal accounts dat de strategen bijhouden – slaapgebrek en onoplettendheid zal de komende campagne voor heel veel van dit soort ‘misposts’ zorgen. 2012 zal bol staan van de twittergates: kleine (en grote) uitglijers op de sociale netwerken. En journalisten zitten er bovenop. <<

One thought on “Twittergate #1: 'If you can't stand the tweet, stay out of the kitchen'

  1. Pingback: Te huur: kennis om de campagne te winnen « @ElectionDeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *