Te huur: kennis om de campagne te winnen

Het is een vak: politiek. Een beroep. Zeker in Amerika. Daar huur je voor (her)verkiezing en heel veel geld een political consultant in. Een strateeg die zegt wat jij moet zeggen, die timet wanneer jij moet timen en die piekt, ook als jij het even niet ziet zitten. Alles is te koop in Amerika. Ook winnende campagnes.

Het werk van political consultant is fascinerend en er is, in het spoil system werk zat. Baangaranties zijn er nooit, cliënten zijn er altijd. Dus adverteer je gewoon op internet. Met kekke site en dito slogan: Helping Republican Candidates craft en deliver winning messages for over 25 years, bijvoorbeeld (van James R. Foster & Associates). Jeb Bush schrijft over Foster aardige woorden: ‘My direct mail firm of choice … creative, on target and on message …’ 

Ed Rollins

De politiek consulenten hebben zelfs een beroepsorganisatie: de American Association of Political Consultants. De club reikt elk jaar prijzen uit: aan de campagnemanager van het jaar (Brenda Hall & Rebecca Lambe), de campagnestrateeg van het jaar (Steve Glazer – van de Democraat Brown) en what’s in a name? De AACP fundraiser of the Year heet Jake Perry.

En er is een Hall of Fame. Daarop verwierf vorige maand Ed Rollins, voormalig campagnestrateeg van Michelle Bachmann die eerder deze week vanwege gezondheidsredenen terugtrad, een plek. En terecht, afgaand op zijn biografie die bij zo’n eervolle vermelding wordt opgemaakt. Rollins was het brein achter Reagans opmerkelijke en grootste overwinning van een Amerikaanse president ooit – Ronald won in 1984 voor zijn herverkiezing in 49 staten! Hij werkte kort aan het succes van Bachmann, maar stapte dus terug vanwege gezondheidsredenen en is nu senior adviser – een functie in titel waar niemand de komende dagen op zijn slechts en de komende weken op zijn best nog naar luistert, laat staan iets van aanneemt.

Met het terugtreden van Rollins zijn er (gelukkig) nog consulenten zat. De database van de AACP is wat dat betreft goud waard. Daarin de mogelijkheid om te selecteren op bijvoorbeeld ‘crisismanagement’ en ‘republican’. Als de stof morgen enigzins is opgetrokken, zullen een paar kandidaten waarschijnlijk de telefoon grijpen om te bellen. En als al die commentatoren gelijk krijgen, belt Michelle Bachmann als een van de eerste – misschien nipt verslagen door Jon Huntsman. De laatste staat ver achter in de polls, de eerste krijgt na een vroege overwinning in Iowa de handen van de Republikeinen niet meer op elkaar. Alleen een wonder kan haar nog helpen. Of een goede crisismanager. <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *