Santorum Surge #2

In aanloop naar de Iowa caucus sprak men over de Santorum Surge. Rick Santorum kwam in korte tijd van grote achterstand om in eerste instantie te verliezen, maar later toch te winnen in Iowa. Na Santorum’s overwinningen in Minnesota, Missouri en Colorado is er sprake van de tweede Santorum Surge.

Peilingen

Gisteren berichtten we al over de nieuwste resultaten van Public Policy Polling. Volgens dit bureau had de voormalig senator ruim de leiding genomen. PPP zegt dat Santorum een voorsprong van vijftien procent heeft op Mitt Romney. Hoewel Gallup Santorum nog niet op ruime voorsprong zet, wordt met hun nieuwste peiling de tweede Santorum Surge wel bevestigd.

Volgens Gallup staat Santorum op het moment statistisch gelijk met Mitt Romney. Na zijn drie overwinningen vorige week is zijn steun met bijna vijftien procent toegenomen. Nog geen enkele andere kandidaat heeft in dezelfde mate geprofiteerd van een goed resultaat in de voorverkiezingen.

Naast de nieuwe Santorum Surge geeft deze peiling ook maar weer eens aan hoe extreem volatiel het Republikeinse electoraat is. Nog geen drie weken geleden was Newt Gingrich de front runner. In de nieuwste peiling is de voormalig Speaker pas terug te vinden op de derde plaats, maar nog maar de helft van de steun van de nieuwe front runners. Opvallend is ook dat Ron Paul’s steun af lijkt te nemen, terwijl de Texaan het juist moet hebben van zijn trouwe en enthousiaste achterban. Ondanks een tweede plaats in de Maine caucus van zaterdag verliest Dr. Paul volgens Gallup vier procent aan steun ten opzichte van vorige week.

Na zijn overwinning in Florida rekende Mitt Romney op een rustige februarimaand. Hij zou het rustig aan kunnen doen, hier en daar zonder al teveel inspanning een primary winnen en zich op kunnen gaan maken voor Super Tuesday. Nu het momentum helemaal bij Rick Santorum ligt, moet Big Mitt ook deze maand iets van zich laten horen. De volgende voorverkiezingen zijn pas over twee weken. Romney kan het zich met een sterk opkomende Santorum niet veroorloven om deze links te laten liggen. Zo kan het in februari toch opeens nog spannend worden. <<

One thought on “Santorum Surge #2

  1. Pingback: Santorum steekt met zijn kop boven het maaiveld - ElectiondeskUSA | ElectiondeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *