Ron Paul? Wie? Juist: die vergeten kandidaat

Als je het nieuws rondom de voorverkiezingen volgt, zou je bijna vergeten dat Ron Paul ook kandidaat voor de Republikeinse nominatie is. Paul staat derde in de peiling, verloor de Ames Straw Poll maar nipt van Michelle Bachmann en was al Tea Party-crasher voordat de beweging überhaupt bestond. Toch krijgt hij niet de media-aandacht die hij verdient. Vindt niet alleen Paul, maar ook The Daily Show en Times Magazine. Zij hebben het al (tevergeefs) voor Ron Paul opgenomen. En daar sloot ook CNN zich bij aan.

Ron Paul

Paul is sinds 1976 politiek actief. Van begin af aan is hij een voorvechter geweest van persoonlijke vrijheden. Paul is een libertariër pur sang: hij is een fel tegenstander van overheid, regelgeving en sociale wetgeving. Op vrijdag 19 augustus jl. gaf hij een speech voor de Florida Liberty Summit, waar hij in drie kwartier zijn standpunten aan het publiek uitlegt.

Mocht u geen zin hebben om drie kwartier naar Ron Paul te luisteren, staan hieronder enkele quotes uit de speech.

FED

Paul is een fervent tegenstander van de Federal Reserve en ziet het liefst de dollar weer gekoppeld aan de goudstandaard. Waar Perry Ben Bernanke echter bedreigde over het printen van geld, hield Ron Paul het beschaafd.

We don’t need a central bank, and we need to get rid of the federal reserve system!

Zijn uitspraken over de Fed heeft een punkrocker zodanig geïnspireerd dat hij een Ron Paul Punk Rock Anthem heeft geschreven, waarvan de opbrengst deels naar de Ron Paul-campagne gaat.

Volgens Paul is het onconstititioneel om gewoon maar geld bij te drukken. Sowieso gaat papiergeld tegen de grondwet in. In de grondwet staat namelijk dat

.. only gold and silver are legel tender.

Het liefst zou hij helemaal teruggaan naar gouden en zilveren munten.

Defensie

Als libertariër is Paul van mening dat het leger alleen ingezet mag worden voor de verdediging van Amerika. Hij wil dan ook troepen in het buitenland terughalen. Hij zou graag alle 900 overzeese bases sluiten. Militairen kunnen dan hun geld in de Amerikaanse economie stoppen, in plaats van uit te geven in bijvoorbeeld Japan of Duitsland en ..

.. that would be like a stimulus.

Economie

Als oplossing tegen de economische problemen gaat het Paul vooral om de rol die de overheid moet spelen in alle facetten van het leven: geen. Hij vindt het echter moeilijk – en oneerlijk – dat hij altijd in korte soundbites zijn oplossingen uit moet leggen.

The big issue in the campaign has been the economy and jobs. [..] In the interviews you get the question what you’re going to do to turn the economy ’round. [..] They got four years to mess this up, and you got sixty seconds to tell how to correct it..

De manier waarop de economie weer uit slop getrokken kan worden, is door alle sociale wetgeving terug te draaien. Deze wetgeving druist volgens Paul niet alleen tegen de grondwet in – recent vergeleek hij deze wetgeving zelfs met slavernij – maar is ook een herverdeling van de welvaart die men niet moet willen.

The reason I think that [helping those in need, red.] is wrong, is because at first it’s morally not right to steal from one group to give it to the other, regardless of what their needs are [..] but when you help a few people, you sacrifice a hundred percent of the principle. You endorse redistribution of wealth, and that is bound to grow. [..] That’s why an income tax is the worst kind of tax on a free society.

Natuurlijk ziet hij ook in dat een volledig vrije samenleving ook niet alle problemen op kan lossen, maar wel een hoop.

We can’t argue there would be no problems in a free society, but they would be minimised. And there would be a lot more wealth in the country. And there would be a lot more charity in the country. And we wouldn’t need the government!

Belasting, sociale wetgeving en dwang staan volgens Paul een vrije samenleving in de weg. De enige oplossing naar een samenleving met een goede economie en zo min mogelijk problemen, is door deze wetgeving weg te nemen.

Vrijheid

Zijn overtuiging dat een samenleving helemaal regelvrij moet zijn, gaat erg ver en dwingt hem soms controversiële keuzes te maken. Zo was hij tegen regulering die netwerkbeheerders die merken dat er via hun netwerk kinderporno gedownload wordt zou dwingen dit te melden, wil hij alle drugs legaliseren, de zorg voor gehandicapten volledig aan de markt overlaten en de helft van de ministeries afschaffen omdat deze regels opstellen en controleren die persoonlijke vrijheden inperken.

Hij haalde in zijn speech van 19 augustus hard uit naar de overheid in het algemeen.

Governments think they own us and control us.

Over drugs, maar ook over mensen die kampen met veel overgewicht, roken of een anderszins ongezonde levensstijl hebben, zei hij in zijn speech het volgende.

If you want to do something dumb, you’re allowed to do it in a free society [..] but you can’t expect the government to help you if you do dumb things.

Mensen zijn vrij in de ogen van Paul vrij om te doen wat ze willen, zolang ze maar niemand anders hinderen en later niet bij de overheid hun hand op komen houden.

GOP

Paul sloot zijn speech af met een aanval op het twee-partijenstelsel van de VS. Hij heeft er een groot probleem mee: het bestaat niet.

We don’t have a two-party system, we have a single-party system. Just think how much doesn’t change, regardless of wich party is in office. [..] They endorse the same ideas, they,ve been taught by the same people.

Met de hele Tea Party-beweging. ziet hij kans een nieuwe wind door de VS te laten waaien.

We need to stand up and demand our freedoms.

Tea Party

Paul was zoals gezegd een groot voorvechter van de ideeen van de Tea Party, maar krijgt nu niet de aandacht die bijvoorbeeld Michelle Bachmann en Rick Perry wel krijgen. Waarom niet? Mother Jones denkt dat het komt omdat Paul al eens aan een nationale verkiezing heeft meegedaan – in 2008 met Republikeinse voorverkiezingen – terwijl Perry en Bachmann nieuwkomers zijn op het nationale toneel. Media kennen hem en zijn achterban al en richten zich daarom op de nieuwkomers. Toch heeft Ron Paul wel een voordeel ontdekt van het meedoen van Rick Perry aan de primaries: nu is hij, by default, een gematigde kandidaat. <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *