Romney wint, maar deelt geen knockout uit

Vannacht was het Super Tuesday. In de voorverkiezingen van tien staten waren ruim vierhonderd kiesmannen te verdelen. Mitt Romney en Rick Santorum konden met een grote overwinning een voorsprong nemen op de Republikeinse nominatie. Vooral Romney had gehoopt zijn belagers eindelijk eens af te schudden. De voormalig gouverneur van Massachusetts won wel, maar nam geen beslissende voorsprong.

Ohio

Alle ogen waren gisteren gericht op Ohio. Republikeinen verwachten dat deze staat in de general election door hun kandidaat gewonnen zal moeten worden als ze kans willen maken om president Obama te verslaan. Mitt Romney moest hier een grote overwinning boeken om zijn belangrijkste argument – zijn verkiesbaarheid – kracht bij te zetten. Lange tijd leek het er op dat Santorum echter met de overwinning aan de haal zou gaan. Totdat de stemmen van de steden geteld werden. Op het nippertje won Big Mitt toch in Ohio, maar het verschil van één procent is nauwelijks overtuigend te noemen.

Massachusetts, Vermont, Idaho & Virginia

Mitt Romney de voorverkiezingen van nog vier andere staten. Het New England-duo Massachusetts – Romney’s thuisstaat – en Vermont, Idaho en Virginia – waar naast Romney alleen Ron Paul op het stembiljet stond – gingen naar Big Mitt. De stemmen in Alaska worden op het moment van schrijven nog steeds geteld. Volgens de laatste berichten heeft Romney ook hier een kleine voorsprong genomen op Rick Santorum.

Tennessee, Oklahoma & North Dakota

Rick Santorum wist in drie van de tien staten te winnen. Tennessee, Oklahoma en North Dakota kozen voor de kandidaat uit Pennsylvania. Dat deze sociaal-conservatieve staten zouden kiezen voor Rick Santorum was geen verrassing. Santorum’s winst in deze drie staten zorgt er voor dat Romney weliswaar de winnaar van de avond is, maar de nominatie nog niet in de zak heeft.

Georgia

Newt Gingrich deed vandaag wat hij moest doen: hij won – overtuigend – de voorverkiezingen in zijn thuisstaat Georgia. Deze overwinning zorgt er voor dat Gingrich zijn kandidatuur nog niet intrekt. Sterker nog, hij kijkt vooruit naar de drie zuidelijke voorverkiezingen van komende week. Deze week staan er namelijk nog voorverkiezingen in Kansas (zaterdag) en Alabama en Mississippi (dinsdag) op de agenda. In deze staten valt er voor Romney eigenlijk niets te winnen. De komende week zullen Gingrich en Santorum uitvechten wie uiteindelijk de sociaal-conservatieve kandidaat zal worden. De verwachting is dan ook dat Mitt Romney niet lang zal kunnen genieten van het momentum dat hij vandaag heeft opgepikt.

Tussenstand

Ondanks zijn matige overwinning vannacht, heeft Mitt Romney wel een flinke voorsprong genomen in het aantal kiesmannen. Om de nominatie te winnen heeft een kandidaat 1144 kiesmannen nodig. Romney heeft er op dit moment 356 gewonnen, tweehonderd meer dan zijn naaste tegenstrever. Op het moment dat duidelijk is wie de kandidaat van de sociaal-conservatieve kiezer is – en de andere kandidaat zich terugtrekt – wordt dit verschil al een stuk kleiner. Op het moment dat bijvoorbeeld Newt Gingrich zich terugtrekt, is het waarschijnlijk dat zijn delegates overgedragen worden aan Rick Santorum. Met deze kiesmannen erbij, is het verschil slechts honderd afgevaardigden. Met de primaries in Kansas, Alabama en Mississippi in het vooruitzicht, zullen Santorum en Gingrich de komende week ook nog eens flink inlopen op Romney.

Mitt Romney heeft het vannacht aardig gedaan, maar zijn tegenstanders gaan toch met een goed gevoel naar bed. Zelfs Gingrich – die vannacht dus alleen in Georgia wist te winnen – zal zich na vanavond niet kansloos achtten. De Republikeinse verkiezingsstrijd zal nog wel even voortduren. <<

2 thoughts on “Romney wint, maar deelt geen knockout uit

  1. Pingback: De balans na dit weekend - ElectiondeskUSA | ElectiondeskUSA

  2. Pingback: Romney wint in Puerto Rico - ElectiondeskUSA | ElectiondeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *