Rick Santorum over de zwarte bevolking

— Rick Santorum sprak gisteren tijdens een campagnebijeenkomst in Sioux City, Iowa een zaal toe over sociale programma’s als Medicaid. Alle Republikeinse kandidaten zijn tegen deze federale programma’s. Wat dat betreft wijkt Santorum niet af. Ook hij is tegen een herverdeling van de welvaart.

It just keeps expanding – I was in Indianola a few months ago and I was talking to someone who works in the department of public welfare here, and she told me that the state of Iowa is going to get fined if they don’t sign up more people under the Medicaid program. They’re just pushing harder and harder to get more and more of you dependent upon them so they can get your vote. That’s what the bottom line is.

Als Santorum hier gestopt was, was voor iedereen duidelijk wat hij bedoelde. Maar de voormalig senator ging door.

I don’t want to make black people’s lives better by giving them somebody else’s money; I want to give them the opportunity to go out and earn the money.

Het is niet duidelijk waarom Rick Santorum plots de zwarte bevolking in dit argument gebruikt, maar een dergelijke gaffe daags voor spannende verkiezingen kan grote gevolgen hebben. <<

One thought on “Rick Santorum over de zwarte bevolking

  1. “Alle Republikeinse kandidaten zijn tegen deze federale programma’s.”

    Dat is onzin. Waar komt dat nu weer vandaan? President Eisenhower werkte al aan deze programma’s. Zo waren de federale arbeidsongeschiktheidsuitkeringen, die in 1956 bij wet werden geregeld, een puur Republikeinse aangelegenheid.

    Het probleem met Medicaid is dat het mensen geheel gratis medische verzorging geeft. Het is geen verzekering waarvoor men ooit wat heeft betaald, zoals bij Medicare het geval is. Armen komen in aanmerking voor Medicare. Daar is niets mis mee, maar het moet geen structurele oplossing voor grote groepen worden. Zodra Medicaid voor politieke doeleinden kan worden misbruikt, krijg je de situatie waarin politici hun achterban zullen beloven dat iedereen in Medicare mag. Dat horen sommige kiezers uiteraard graag, want het afsluiten van een bescheiden ziektenkostenverzekering voor een gezin van vier personen kost als snel $500 per maand. Men zal dan stemmen op de politicus die het allemaal gratis maakt, en de rekening wordt dan aan de belastingbetaler gepresenteerd.

    Bij de korting op de payroll taxes is iets soortgelijks aan de hand. Het systeem zat altijd zo in elkaar dat de premies de uitgaven voor sociale zekerheid en Medicare dekten. Omdat bijna 48% van de belastingbetalers geen federale inkomstenbelasting betaalt, was een belastingkorting alleen mogelijk via een korting op de payroll taxes. Het systeem, dat toch al op een crisis afstevende, dreigt hiermee nu bankroet te gaan. We kunnen wel raden hoe de tekorten straks worden aangevuld: via de federale inkomstenbelasting. De senioren kunnen het al merken. Zij hebben steeds meer moeite een arts te vinden, omdat de vergoedingen niet meer worden aangepast, en sommigen kunnen de huidige eigen bijdragen niet meer opbrengen. Onder President Bush Jr. was dat niet zo; die zorgde immers voor de grootste uitbreiding van Medicare sinds de jaren ’30 van de vorig eeuw in de vorm van Plan-D. Sinds er op grote schaal fondsen worden overgeheveld van Medicare naar Obamacare, is de situatie voor senioren sterk verslechterd. De Democraten zullen dat merken bij de volgende verkiezingen: de ouderen gaan overwegend Republikeins stemmen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *