Rick Perry & het virus van de universele angst

Wat we niet snappen, is eng. En wat eng is, gaat in het tijdperk van internet een eigen leven leiden – een viral of meme in techno-termen. Zoals de vrees voor de negatieve gevolgen van het HPV-vaccinatieprogramma. Dat virus, seksueel overdraagbaar, kan op de lange termijn baarmoederhalskanker veroorzaken. In Nederland is daarom geprobeerd jonge vrouwen massaal in te enten. Dat mislukte. De tegenstand onder bezorgde moeders was groot. Het werd gevoed door de angst dat het vaccin schadelijker zou zijn dan het risico dat men loopt daadwerkelijk baarmoederhalskanker te krijgen.

Die angst leeft ook onder Amerikaanse moeders, bleek gisteren tijdens het CNN-debat. Michele Bachmann pakte toen haar tegenstander Rick Perry keihard aan: de Texaan zou het controversiële inentingsprogramma hebben ondersteund. En dat is natuurlijk tegen het zere been van Bachmann die daarin een grove schending van de rechten van de ouders. Tijdens het debat ging ze nog een stap verder: Perry zou een donatie van €5.000 euro hebben ontvangen van de leverancier van het gebruikte vaccin. En zijn stafchef was voor dat zelfde bedrijf lobbyist geweest. Mr. Goodhair fronste zijn wenkbrauwen en antwoordde gevat:

I received about $30 million. If you’re saying I can be bought for $5,000, I’m offended.

Achter de aantijging van Bachmann gaat natuurlijk vooral wantrouwen schuil. Wantrouwen in goede bedoelingen, in de medische wetenschap en de overheid als belangenbehartiger en beschermer van burgerrechten. Het is hetzelfde wantrouwen dat de onvrede over ‘Washington’ voedt, dat aan de basis staat van het klimaatdebat en het voortslepende debat over Darwin vs. creationisme verklaart. Meer dan in Nederland is wetenschap in Amerika gepolitiseerd en worden stellingen van gezaghebbende instituten en onderzoekers niet meer voor zoete koek geslikt. Alternatieve lezingen voor alledaagse verschijnselen dingen mee voor een plaats in het politieke en publieke debat. Dus ook de vrees dat het middel erger is dan de kwaal. <<

2 thoughts on “Rick Perry & het virus van de universele angst

  1. Pingback: Nieuwe strategie Bachmann: Perry verziekt jonge vrouwen « ElectionDeskUSA

  2. Pingback: Solyndra: een stok om mee te slaan « ElectionDeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *