Rick Perry en Mitt Romney botsen over banen en social security

Morgen organiseren Fox News en Google samen het derde grote Republikeinse verkiezingsdebat van september. Nog meer dan de eerdere twee debatten deze maand lijkt dit debat een clash te worden tussen de front runners Mitt Romney en Rick Perry. De hoofdonderwerpen zullen naar alle waarschijnlijkheid het creëren van banen en de verschillen van mening over social security zijn.

Governor Sub-Zero

Gouverneur Perry klopt zich op de borst dat hij in Texas veel banen heeft weten te creëren in zwaar economisch weer. Daags voor het debat bracht hij dan ook een video uit waarom hij een betere leider zou zijn dan Barack Obama, die hij in de video President Zero (naar het aantal banen die hij in zijn termijn heeft weten te creëren) noemt.

In een reactie noemt de Romney campagne bij monde van woordvoerster Andrea Saul de Texaan Governor Sub-Zero.

Voters will have the opportunity to choose between Mitt Romney, a conservative businessman, or Rick Perry, a career politician whose own state’s unemployment rate has doubled on his watch and is the worst in the region.

Hoewel uit cijfers blijkt dat er in Perry’s Texas dit jaar ruim 200.000 banen bij zijn gekomen – en Perry dus wel degelijk banen kan scheppen – zegt dit niets over het niveau van banen. Gisteren berichtten we al dat sinds 2007 de armoede in Texas met bijna drie procent is toegenomen.

Sociale Zekerheid

Mitt Romney probeert uit alle macht social security een onderwerp van de campagne te houden. Gisteren sprak Big Mitt in Florida voor een groep gepensioneerde, en haalde hij weer hard uit naar Perry.

Ronald Reagan… was a believer in social security. I believe in social security. There are tens of millions of Americans who rely on social security to meet their needs. I want to protect it, I want to save it. I want to protect it for future generations.

Ook het plan van Perry om de sociale zekerheid door de staten te laten regelen kon op kritiek van Romney rekenen.

People move and they go from state to state to state. How would you deal with people moving all over the place?

Een reactie van de Perry campagne op deze aanval liet niet lang op zich wachten.

Mitt Romney’s own book compared Social Security to a criminal enterprise. Now Mr. Romney is again sounding like a Democrat, distorting the truth and trying to scare senior citizens. As he has so many times in the past, Mr. Romney seems to forget he’s a Republican.

Terwijl de alpha mannetjes het waarschijnlijk met elkaar mogen uitvechten, worden er tijdens de campagne ook vriendschappen gesloten. Hoewel hun vaders allebei de Republikeinse nominatie in de wacht proberen te slepen – en Huntsman deze campagne onaardig is geweest over Romney – lijken hun dochters wel naar elkaar te groeien. Gisteren stuurden de dochters van de voormalig gouverneur van Utah een tweet naar de dochter van de voormalig gouverneur van Massachusetts.

@tromney: apparently we are distant cousins? Save us seats at the next debate! We’ll provide snacks and a little comedy.

Morgen zullen we zien of ook de (gematigde) vaders samen zullen optrekken tegen de andere (conservatieve) vaders.. <<

3 thoughts on “Rick Perry en Mitt Romney botsen over banen en social security

 1. Ik vergeet altijd dat Social Security een beetje de AOW en Nabestaandenwet is en niet de WW of WAO enzo.

  Ik zag een interview met Perry bij Hannity. http://video.foxnews.com/v/1174769475001/rick-perry-on-hannity/?playlist_id=86858

  Daar was hij redelijk genuanceerd erover. IN een boek kan je natuurlijk lekker duidelijk zijn, politiek moet je voorzichtiger zijn dat is best lastig.

  Overigens valt mij op dat de discussies vrijwel hetzelfde zijn in Nederland. Ook bij ons is de AOW en de collectieve pensioenen een piramidespel. En gaan we er de komende jaren nog heel vaak over discussiëren.

  • Social Security omvat tevens een arbeidsongeschiktheidsregeling. Het bedrag dat een Amerikaanse AOW-er ontvangt wanneer hij/zij op de leeftijd van 65 jaar met de uitkering begint (men kan aanvragen tussen het 62ste en 70ste levensjaar) is ongeveer het dubbele van de Nederlandse AOW. De hoogte van de arbeidsongeschiktheidsuitkering bij volledige arbeidsongeschiktheid is gelijk aan die van de Amerikaanse AOW. Daarnaast bestaan er nog ‘Supplemental Security Income’ en een reeks andere regelingen. Na verloop van tijd (ik meen na twee jaar) worden arbeidsongeschikten toegelaten tot Medicare, het federale ziektenkostensysteem dat de ziektenkosten van de ouderen vergoedt. Elke Amerikaanse oudere die Social Security ontvangt, is tevens aangesloten bij Medicare. Vandaar dat ouderen en arbeidsongeschikten onrustig worden wanneer Perry over het saneren van Social Security begint.

   De Amerikaanse WW is een staatsregeling, maar wordt deels gefinancierd door de federale overheid. In principe dekken de premies de kosten van de WW-uitkeringen ruimschoots, maar nu de WW-uitkeringen in verband met de werkloosheid zijn verlengd tot ongeveer twee jaar, is extra geld nodig om die kosten te dekken. Dat geld is afkomstig van de federale overheid.

 2. Pingback: Huntsman 2016? - ElectiondeskUSA | ElectiondeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *