Republikeinse richtingenstrijd

Gisteravond was het eerste nationaal uitgezonden Republikeinse verkiezingsdebat. De algemene verwachting was dat dit debat vuurwerk op zou leveren. De kijkers werden niet teleurgesteld. Mitt Romney en Rick Perry stalen samen de show.

Het debat was nog geen minuut bezig of Big Mitt en de Texas Cowboy lagen in de clinch over het creëren van banen.

Richtingenstrijd

Het debat was vooral een strijd tussen twee richtingen binnen de GOP. Perry is ervan overtuigd dat Amerika klaar is voor een rechts-conservatieve president, en hij wil die man zijn. De midterm elections van 2010 – waarop de Tea Party voor het eerst een grote invloed had – steunen hem in die visie. Sarah Fagan, Republikeins politiek strategist, is het met hem eens.

The Republican electorate is red hot right now, so his tone was fine and probably helpful.

Mitt Romney gokt juist op de gematigde kiezer. Volgens Stuart Stevens, een van de topadviseurs van de voormalig gouverneur van Massachusetts, is een rechts-radicale boodschap is alleen de doodsteek voor de presidentsverkiezing, maar geeft een dergelijke boodschap ook problemen voor leden van het Congress die herkozen willen worden.

The Republican Party has to defend the position of the nominee. Every House candidate that runs, every Senate candidate that runs, would have to run on the Perry plan to kill Social Security.

De aanvallen van Romney en Perry gingen het hele debat over en weer. De eerste drie kwartier ging de Texaan hier goed mee om. Het laatste uur zakte hij echter diep wegDe strijd tussen een gematigd of extreem geluid lijkt er een die er tot het einde van de voorverkiezingen zal zijn.

Jon Huntsman

Jon Huntsman was erg actief dit debat. Vooral Romney, Perry en Bachmann moesten het ontgelden. Zijn stevigste aanval ging ten koste van Romney. Huntsman noemde Romney’s plan om de Chinezen aan te pakken vanwege hun wisselkoersmanipulatie ‘onverstandig’.

I have to say, Mitt, now is not the time, during a recession, to enter a trade war.

Ron Paul

Ron Paul ging vooral achter Perry aan. Hij viel hem aan op zijn tijd als Democraat, zijn steun voor Hilarycare en zijn keuze voor Al Gore boven Ronald Reagan.

Michele Bachmann

Michele Bachmann richtte zich vooral op de twee alpha mannetjes. Hun belofte om Obamacare met een executive order ongedaan te maken, vond zij veel te nietszeggen.

With all due respect to the governors, issuing an executive order will not overturn this massive law.

De rest van het debat had zij het vooral moeite om tussen het geweld van de twee koplopers te komen.

Newt Gingrich

Gingrich kreeg gedurende het debat eigenlijk alleen de handen op elkaar toen hij de media aanviel. Het is volgens de voormalig Speaker de schuld van de media dat de Republikeinse kandidaten elkaar aanvallen.

I’m frankly not interested in your effort to get Republicans fighting each other.

Een dergelijke opmerking doet het goed bij de Republikeinse basis. Als dit echter je applausmoment is, moet je je afvragen wat je nog in de race te zoeken hebt.

Rick Santorum en Herman Cain

Santorum en Cain waren ook aanwezig bij dit debat. Daar is eigenlijk alles mee gezegd. De kandidaten kunnen zich gaan voorbereiden op de volgende ontmoeting Op 22 september organiseren Fox News en Google samen het tweede grote verkiezingsdebat. Ik vraag me af alle kandidaten die gisteren meededen dan ook weer van de partij zijn. <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *