Republikeinen lopen zich warm

De Republikeinse presidentskandidaten lopen zich warm voor het POLITICO – NBC News Republican Candidates Debate, het eerste nationaal uitgezonden verkiezingsdebat deze campagne. Rick Perry, Michelle Bachmann, Ron Paul, Rick Santorum, Newt Gingrich, Jon Huntsman en Herman Cain zulllen samen strijden om de gunst van de kiezer.

In de aanloop naar dit debat hebben ABC News en The Washington Post samen een poll laten doen. In deze peiling is Perry nog wel de front runner, maar de voorsprong op Mitt Romney lijkt toch wat te zijn afgenomen. De twee alpha mannetjes krijgen respectievelijk 29% en 25% van de Republikeinse stemmen. Zowel Big Mitt als de Texas Cowboy hebben een stevige basis opgebouwd. Opvallend is wel dat Perry’s basis uitsluitend Republikeins is, terwijl Romney (in deze peiling) vooral veel steun krijgt van gematigde Republikeinen en independents. Zo zegt 91% van de Perry stemmers dat ze Romney zouden steunen als hij de Republikeinse nominatie zou winnen. Andersom ligt dit heel anders. Minder dan tachtig procent van de Romney supporters zegt op Perry te stemmen in de general election mocht hij de presidentskandidaat van de GOP worden. Om beide groepen kiezers te kunnen bekoren zou de man uit Massachusetts in het debat zomaar een ruk naar rechts kunnen maken, terwijl de gouverneur van de Lone Star State wellicht een iets gematigder geluid gaat laten horen. De oorlogjes voor vanavond zijn in ieder geval bekend: Mitt Romney en Rick Perry gaan achter elkaar aan, Ron Paul en Michelle Bachmann vallen Perry aan, Huntsman richt zijn pijlen op Romney en Santorum heeft het voorzien op Ron Paul.

Sarah Palin Afwezig

Sarah Palin is vanavond de grote afwezige. Hoewel ze steeds meer hints geeft zich toch in de strijd te willen mengen, is de officiële kandidatuur nog steeds uitgebleven. Toch is zij uiteindelijk niet de enige afwezige. Hoewel de uiteindelijke inschrijfdatum met rasse schreden nadert, zijn er nog twee kandidaten die overwegen zich kandidaat te stellen. Rudy Giuliani is nog niet helemaal tevreden met de kandidaten die zich nu hebben aangemeld. Als hij na het debat nog niet overtuigd is dat er een kandidaat bij zit die in 2012 van Obama kan winnen, gaat hij misschien toch nog meedoen.

I would like to see if there’s somebody that emerges that I think would be a strong candidate in the Republican Party for president. If somebody does emerge that I believe can win, then I would probably support that person, and if I think we’re truly desperate, then I may run.

Een andere naam die steeds genoemd wordt is die van Chris Christie, gouverneur van New Jersey. Christie zei gisteren op een persconferentie dat het volk ontevreden is met de keuzes die zei aangeboden krijgen. Toch zou hij zich (nog?) niet kandidaat willen stellen voor de nominatie.

Een kandidaat die in ieder geval van het lijstje mogelijke kandidaten gestreept mag worden, is John Bolton. Wie? Inderdaad.. <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *