Perry's social security probleem

Zoals wij vorige week al meldden zijn de wittebroodsweken van gouverneur Perry over. De laatste week is er wel wat veranderd in de jacht op Rick Perry. Waren het vorige week nog afzonderlijke aanvallen van de verschillende tegenkandidaten, nu lijkt het erop dat alle Republikeinse presidentskandidaten zijn zwakke plek hebben gevonden: social security.

Perry vindt de social security een Ponzi scheme waar Amerika zo snel mogelijk van af moet. Tijdens het verkiezingsdebat van woensdag 7 september herhaalde hij dit standpunt nog maar eens. Deze boodschap wordt met gejuich ontvangen door de Tea Party, maar kan op afkeuring rekenen onder de rest van het electoraat. De overige kandidaten lijken wel te beseffen dat de Tea Party je misschien wel de Republikeinse nominatie kan opleveren, maar de general election kan verliezen. Niet alleen de gematigde kandidaten Romney en Huntsman nemen afstand van Rick Perry’s woorden, maar ook Tea Party-darling Michele Bachmann en Newt Gingrich bekritiseren hem op dit standpunt.

Mitt Romney

Het probleem van de Texaan zit hem vooral in verkiesbaarheid. Door zijn standpunt over de sociale zekerheden is de gouverneur van de Lone Star State niet aantrekkelijk voor kiezer buiten zijn eigen basis. Voor Mitt Romney gaat dit een belangrijk onderdeel zijn van zijn campagne. De voormalig gouverneur van Massachusetts weet namelijk ook dat Perry beter in staat is om mensen te motiveren dan hij. Het eerste voorbeeld van deze campagnestrategie werd daags na het verkiezingsdebat van woensdag 7 september al zichtbaar. Big Mitt schoof aan bij het radioprogramma Shaun Hannity – een prominente journalist van FOX News – en viel Rick Perry aan op zijn verkiesbaarheid.

Gov. Perry in his book says Social Security has been forced on us and by no measure is Social Security anything but a failure.That is not being against how you finance Social Security. That is being against Social Security altogether. One, in my view, that’s wrong. I am for Social Security. I want to save Social Security. It is an essential safety net for the American people. And number two, it is terrible politics. If we nominate someone who the Democrats can correctly characterize as being opposed to Social Security, we will be obliterated as a party.  

De aanval van Romney ging dit weekend door. Zo liet dit weekend in Florida flyers uitdelen waarop hij Perry’s social security hard aanvalt. Waarom Florida? In Florida wonen veel gepensioneerden die van de staat afhankelijk voor hun pensioen. Het standpunt over de social security zou bij deze kiezers de doorslag kunnen geven in de voorverkiezingen.

Maar er speelt meer. Van de vijf vroege primaries is Florida de laatste én de grootste. Het zou zomaar kunnen gebeuren dat Iowa, New Hampshire, Nevada en South Carolina eerlijk verdeeld worden onder de front runners. Een overwinning in Florida zou de ander in dat geval direct op een grote achterstand zetten. Niet alleen Romney heeft dit door, ook Jon Huntsman richt zich vanaf nu vooral op Florida.

Jon Huntsman

De redelijke Huntsman zit klem tussen het geweld van beide alpha mannetjes. Ook bij hem is verkiesbaarheid een groot thema van zijn campagne. Het lukt hem alleen nog niet om door te breken in de peilingen. Huntsman richt zich vooral op Mitt Romney, die andere kandidaat die op de gematigde Republikeinen mikt. In een reactie op Perry’s social security standpunten valt zijn campagneleider Matt David dan ook niet alleen Perry, maar ook zijn grootste tegenstander aan.

Despite what Governor Romney’s campaign wants you to believe, when it comes to out-of-the-mainstream attacks on Social Security, Rick Perry and Mitt Romney are two peas in a pod. Governor Romney’s shameless pandering last night on Social Security is just another example of the problems with his ‘say anything’ approach to political campaigns. The American people want a credible leader who is going to offer serious solutions for reforming Social Security, not unpresidential platitudes about ‘Ponzi schemes’ and ‘fraud’.

Michele Bachmann

Michele Bachmann vist in dezelfde vijver als Perry naar kiezers. Het Republikeinse electoraat heeft Perry ondanks de harde woorden over de social security niet laten vallen. Toch laat de Bachmann-campagne bij monde van een adviseur weten het hartgrondig met Perry oneens te zijn.

Bernie Madoff deals with Ponzi schemes, not the grandparents of America. Clearly she feels differently about the value of Social Security than Gov. Perry does. She believes Social Security needs to be saved, that it’s an important safety net for Americans who have paid into it all their lives.

Bachmann is altijd voorzichtig geweest als het aankwam op hervormingen in de sociale zekerheid. Ze heeft wel aangegeven dat er iets moet veranderen, maar wat er gewijzigd moet worden heeft ze altijd in het midden gelaten.

Newt Gingrich

Op de rechterflank van de GOP is het druk. Niet alleen Bachmann en Perry hopen op de steun van de conservatief Amerika, ook Newt Gingrich hoopt met hun steun de Republikeinse nominatie binnen te slepen. Toch neemt ook hij afstand van Perry’s uitspraken. In een zaal met gepensioneerde bevestigde de voormalig Speaker-of-the-House de waarde van social security nog maar eens.

Social security is a fact.

Ook Gingrich wil het systeem hervormen, maar niet voor mensen van boven de 45. Jongere mensen moeten ook kunnen kiezen voor een eigen oplossing voor hun oudedagsvoorziening.

Steun voor Rick Perry

Natuurlijk is er ook steun voor Perry. De steun komt van iemand die zich nadrukkelijk mengt in het debat, maar (nog) niet meedoet aan de voorverkiezingen: Sarah Palin is het als enige wel eens met gouverneur Perry.

Well there’s no need to frighten or throw under the bus our esteemed elders who have paid all of their working lives into the Social Security system and, you know, the question should be asked of the politicians, where the heck is their money? […] What Rick Perry was trying to say I believe is that there needs to be reform. Status quo is not acceptable because these programs are insolvent… so he’s saying reform is necessary and we either reform these programs ourselves or the world capital markets will reform them for us.

Vanavond is het CNN – Tea Party Express debat, en de messen zijn geslepen. Morgen weten we of kandidaten Rick Perry ook in een direct debat aan durven te vallen, of dat we moeten wachten tot de stof weer is gaan liggen. <<

One thought on “Perry's social security probleem

  1. Pingback: Romney was vorig jaar net zo kritisch over social security als Perry « @ElectionDeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *