Peiling: Mitt Romney #1, Herman Cain een goede tweede

Mitt Romney is weer front runner onder de Republikeinse kandidaten. Volgens een nieuwe peiling van Gallup zou hij op het moment twintig procent van de stemmen van het (mogelijke) Republikeinse electoraat krijgen. Herman Cain’s opmars is ook terug te zien in deze peiling. Hij volgt Romney met achttien procent van de stemmen. Rick Perry maakt het podium compleet. Deze drie kandidaten hebben de rest van het veld op grote afstand gezet. Ron Paul staat op het moment vierde met slechts acht procent van de stemmen.

New Hampshire

Het echt goede nieuws voor Mitt Romney kwam echter uit een andere peiling. Uit een peiling van het Princeton Survey Research Associates International for the Institute of Politics at Harvard University en het New Hampshire Institute of Politics van het Saint Anselm College bleek dat Romney een nog veel grotere voorsprong heeft in New Hampshire, de staat waar de eerste primary gehouden zal worden. In the Granite State staat Big Mitt op bijna veertig procent van de stemmen en heeft hij een voorsprong van achttien procent op zijn naaste belager. The Hermanator staat tweede met twintig procent van de stemmen.

In New Hampshire vallen drie dingen op. Het eerste dat opvalt is dat Rick Perry in deze staat geen rol van betekenis speelt. Met slechts vier procent van de stemmen kan de Texaan zijn aandacht beter richten op andere early voting states. Ook opvallend is dat Ron Paul het in de ‘live free or die’ staat goed doet. Als er nu verkiezingen zouden zijn zou hij dertien procent van de stemmen ontvangen.

Het opvallendste is echter de steun die Jon Huntsman hier weet te vergaren. In de nationale peilingen krijgt Huntsman slechts twee procent van de stemmen, maar in New Hampshire heeft hij meer steun dan gouverneur Perry. Huntsman zal de primary waarschijnlijk niet winnen, al heeft het verleden wel aangetoond dat de voorverkiezingen in New Hampshire niet te voorspellen zijn. Een goed resultaat zou zijn campagne echter wel een enorme boost geven. Daarnaast kan een goed resultaat voor Huntsman andere kandidaten pijn doen. Vooral Romney moet zich zorgen maken voor aantrekkingskracht van de gematigde Huntsman.

Hoop voor overige kandidaten

In tegenstelling tot eerdere Republikeinse voorverkiezingen is er nog geen uitgesproken favoriet voor de nominatie. De huidige Republikeinse voorverkiezingen zijn dan ook beter te vergelijken met de Democratische traditie. In oktober 1975 kreeg Jimmy Carter slechts één procent van de stemmen in de peilingen, maar werd in 1976 wel tot president gekozen. Hetzelfde geldt voor Bill Clinton, die in oktober 1991 slechts zes procent van de stemmen gekregen zou hebben. Alle Republikeinse kandidaten mogen dan ook nog dromen van het presidentschap, ook al hebben Romney, Cain en Perry een gaatje geslagen. <<

4 thoughts on “Peiling: Mitt Romney #1, Herman Cain een goede tweede

 1. Perry dreigt nu de kandidaat van het zuiden te worden. Hij kan misschien een vroege overwinning boeken in South Carolina, maar Cain is ook daar een geduchte concurrent. Zodra Perry het stigma van zuidelijke kandidaat krijgt, kan hij het wel vergeten. Bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar moet de Republikeinse kandidaat winnen in staten als Ohio en Wisconsin. Dat zal nog lastig worden voor Perry. Zonder Rubio, is ook Florida een groot probleem voor hem.

  Dat Huntsman hoog staat in de peilingen voor New Hampshire, ligt voor de hand. New England Republicans zijn geen sociale conservatieven. Ze zijn dat nooit geweest en zullen dat ook nooit worden. In Maine, New Hamphire, en in delen van Vermont, upstate New York en Massachusetts stemt men op Republikeinen die fiscale verantwoordelijkheid centraal stellen, niet al te hemelbestormend zijn, en goed kunnen samenwerken. Dat zijn mensen als Huntsman, Scott Brown, Ayotte, Collins of Romney. Perry, die zegt een oorlog in Mexico te overwegen en de federale oudedagsvoorzieningen ongrondwettig vindt, komt daar niet in aanmerking.

 2. Pingback: Mormonisme is een cult « ElectionDeskUSA

 3. Er zijn twee andere polls van NBC-Marist in Iowa en New Hampshire
  NH: Romney 44, Cain 13, Paul 13, Perry 6, Huntsman 5, Gingrich 4, Bachmann 2, Santorum 1, Johnson 1, Und. 11.

  Iowa: Romney 23, Cain 20, Paul 11, Perry 10, Bachmann 10, Gingrich 4, Santorum 3, Und. 16.

  Wat mij hier opvalt is dat Cain helemaal geen last lijkt te hebben van de kritiek dat hij niet genoeg in Iowa zou zijn. En Santorum is ronduit droevig. Hij zal echt moeten beslissen of hij wel verder wil hiermee. Verder denk dat kiezers zich toch zullen scharen achter de leidende anti-romney kandidaat. Romney gaat Iowa niet winnen.

 4. Pingback: Mitt Romney komt op stoom « ElectionDeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *