Pay-for-Play-Scandal blijkt olievlek ~ nu ook Gingrich genoemd

‘De endorsement was te koop. Zonder twijfel’, zegt een anonieme bron tegen ABC News. Nog geen 48 uur nadat Bob Vander Plaats, CEO van de christelijk-conservatieve The Family Leader, op persoonlijke titel zijn steun aan Rick Santorum gunde, klapte de kandidaat uit de school.

Hoogste bieder

Vander Plaats had hem geld gevraagd – ruim een miljoen dollar.Dat was volgens de christelijke leider nodig om het maximum uit de endorsement te halen. Die moeite zou hij trouwens doen voor alle kandidaten, als ze maar de hoogste bieder waren – als we de aantijgingen van Santorum mogen geloven, tenminste. Ziedaar de ingredienten voor het Pay-for-Play-Scandal. En nu valt ook de naam van de toch al zo geplaagde Newt Gingrich.

Terugtrekkende beweging

Vander Plaats wilde niet alleen geld van (verschillende) kandidaten, hij vroeg naast Santorum ook Michele Bachmann zich uit de strijd terug te trekken of krachten te verenigen met anderen. Zowel de Des Moines Register (de krant die eerder Mitt Romney steunde) en CNN hebben de afgelopen 24 uur Vander Plaats het vuur aan de schenen gelegd. Hij blijft ten stelligste ontkennen geld te hebben gevraagd aan Santorum.

Progress Iowa

Daarmee is de kwestie niet van de tafel. Progress Iowa is een online petitie begonnen om campagne-waakhond FEC op de zaak te zetten en uit te zoeken wat er precies aan de hand is. Want, schrijft de organisatie in de petitie

Any coordination between a campaign and outside groups is a violation of federal law. ABC News wrote Iowa conservative leaders believe there was no doubt the endorsement was for sale and that Vander Plaats solicited $1 million from Santorum and other campaigns.

Vander Plaats en Gingrich

Progress Iowa laat ook de naam van Newt Gingrich vallen. Vander Plaats en Gingrich hebben in 2010 al zaken met elkaar gedaan. Gingrich zou geld hebben overgemaakt aan de Iowa for Freedomi-organisatie om drie onwelgevallige rechters uit het Iowa hooggerechtshof te kieperen. Gingrich zou de groep strategisch advies hebben gegeven en gezorgd hebben voor de eerste 200.000 dollar. Progress Iowa geeft eerlijk toe niet te weten waar die twee ton vandaan kwam. <<

3 thoughts on “Pay-for-Play-Scandal blijkt olievlek ~ nu ook Gingrich genoemd

  1. Dit is niet goed voor Gingrich. De kandidatuur van Romney wordt met deze incidenten steeds onvermijdelijker. Als hij geluk heeft, kan hij misschien zelfs in Iowa winnen. Een deel van de ca. 40% evangelische kiezers in Iowa zal zich nu weinig gelegen laten liggen aan de aanbevelingen van leiders als Vander Plaats, en op Romney stemmen. Santorums kansen nemen ook toe nu hij de deals van Vander Plaats openbaar heeft gemaakt. Santorum toonde hiermee karakter, en dat zal hem stemmen opleveren. Waarom Bachmann niet van de ontwikkelingen in Iowa kan profiteren, begrijp ik niet goed. De keuze is nu tussen een mormoon en een katholiek, en men zou toch verwachten dat bij althans een deel van de evangelische kiezers in Iowa een keuze voor een evangelische kandidaat, nota bene iemand uit de eigen staat, meer voor de hand zou liggen. Alhoewel ik weinig moet hebben van een aantal van Bachmanns sociaal-conservatieve stokpaardjes, is zij wel de meest consistente conservatief onder de kandidaten. Haar sociaal-conservatisme maakt haar echter vrij kansloos bij presidentsverkiezingen. Het Amerikaanse volk is een gematigd conservatief volk, dat niet graag stemt op een president met een sterk ideologisch profiel. Het is een voordeel bij voorverkiezingen, omdat een deel van de achterban dat graag ziet, maar bij verkiezingen ziet men liever iemand die kan samenwerken en daarbij niet wordt gehinderd door ideologie. Dat laatste is immers min of meer het geval bij President Obama, die nooit echt heeft geprobeerd met Republikeinen samen te werken. Zo’n kandidaat maakt volgend jaar minder kans. Romney heeft in Massachusetts bewezen dat hij zonder problemen met Democraten kan samenwerken. Zo’n president moeten we hebben.

  2. Ik wens u ook prettige feestdagen toe.

    Het gaat prima met dit blog, vooral wanneer men de kwaliteit van de berichtgeving hier vergelijkt met de onzin die vaak door Nederlandse “kwaliteitskranten” in de wereld wordt gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *