Over lijken

Een fragment van een menselijke enkel en een klein stukje weefsel – allebei kwijt. Het brengt Amerika in opperste staat van beroering. De menselijke resten behoorden tot lichamen van in Afghanistan omgekomen militairen. De lichaamsdelen raakten kwijt in het Dover mortuarium en dat valt onder de verantwoordelijkheid van de Amerikaanse Luchtmacht. Het Pentagon heeft een onderzoek ingesteld. Hoe kunnen de resten van Amerikaanse soldaten in hemelsnaam kwijtraken?

De zaak kwam al in 2009 aan het rollen. Drie klokkenluiders James Parsons, Mary Ellen Spera en William Zwicharowski, probeerden hun leidinggevenden te overtuigen van een ernstig probleem in de chain of command. De medische staf van het mortuarium, dat onderzoke doet naar de doodsoorzaak en autopsies uitvoeren,  staat onder ander gezag dan het team dat de lichamen voor vrijgave aan familie en nabestaanden moet prepareren. Dat, zeggen de drie, verklaarde mogelijk het zoekraken van de resten. Tussen beide teams is te wienig communicatie en worden gesignaleerde problemen niet opgelost. Volgens onderzoek van de Luchtmacht is er geen sprake van kwade opzet.

De Dover-affaire is om twee redenen schadelijk voor Obama’s imago. Ten eerste is het kwijtraken van lichaamsdelen niet alleen morbide, het raakt ook het Amerikaanse patriottisme in het hart. Het gaat hier immers om resten van gevallen helden – militairen die zijn omgekomen in Afghanistan. Soldaten waar Barack Obama, als opperste bevelhebber van het Amerikaanse leger, verantwoordelijk voor is. Ten tweede is de affaire het gevolg van onduidelijke procedures binnen het Amerikaanse ministerie van Defensie. Gecombineerd een ideaal ingrediënt voor forse kritiek op de managementkwaliteiten van de zittende president. Het is dan ook wachten op de eerste Republikeinse kritiek. <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *