Obama vs. GOP: Barack loopt uit

Rick en Mitt maken elkaar het leven zuur. Hun campagnes draaien op volle toeren, hun spotjes vullen de reclameblokken en ze zijn continu in het nieuws. Toch loopt Obama in de peilingen uit op dit duo. Als er nu verkiezingen gehouden zouden worden,  zou Barack Obama – volgens Gallup – een tweede termijn krijgen.

Obama vs. Romney/Santorum

In een horse race met Mitt Romney zou Barack Obama op dit moment net niet de helft van alle stemmen krijgen. Obama blijft met 49 procent van de stemmen Romney vier procent voor. Hoewel dit verschil niet significant is, is het wel het grootst gemeten verschil in Gallup peilingen tot nu toe. Wanneer de general election een strijd zou zijn tussen Obama en Santorum, zou  de zittend president ruimer winnen. Met 51 procent van de stemmen heeft hij een voorsprong van acht procent op de voormalig senator.

Opvallend om te zien is dat Romney (iets) meer steun heeft onder Democraten en Independents dan Santorum. Aan de andere kant heeft Santorum weer meer steun onder Republikeinen dan Big Mitt. Maar deze peiling heeft meer goed nieuws voor Barack Obama.

Swing States

De verkiezingen gaan waarschijnlijk beslist worden door 12 swing states. Gallup had in haar peiling dus extra interesse in de uitslagen in Florida, Iowa, Michigan, Nevada, New Hampshire, New Mexico, North Carolina, Ohio, Pennsylvania, Virginia en Wisconsin. Voor het eerst sinds november vorig jaar heeft Obama in deze staten een voorsprong genomen. Stond de zittend president een maand geleden nog twee procent achter, volgens de nieuwste peiling staat hij negen procent voor. In deze staten kan Obama op dit moment rekenen op 51 procent van de stemmen. Wanneer je het verschil in steun tussen Obama en Santorum bekijkt, gaat Barack naar 52 procent en Santorum naar 41.

De week begint voor Barack Obama dus met goed nieuws. Hij loopt in de peilingen uit op zijn Republikeinse tegenstanders (met name in de swing states) en zijn campagne moet eigenlijk nog beginnen. Ook zijn job approval zit in de lift. Volgens de tracker poll van Gallup vond gisteren 46 procent van de Amerikanen dat hij zijn werk goed doet. Dat lijkt misschien niet zoveel, maar is een procent meer dan mensen die vinden dat hij zijn werk slecht doet. Ook dat is in het verleden nog weleens anders geweest. <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *