Obama's Jobs speech – toeval bestaat niet

Er zijn geen toevaligheden in presidentiële politiek. Nooit. Zou je denken. Daarvoor heeft Obama toch te veel, te slimme strategen aangenomen. Om hem te behoeden voor dommigheden die zijn kostbaarste bezit in tijden van (her)verkiezingen kunnen schaden: zijn imago.

Met de gepolitisieerde verhoudingen in het Congres is de timing van zijn jobs speech – de voordracht waarin hij vertelt hoe hij Amerika weer aan het werk krijgt – geen ‘onnadenkendheid’. Hij heeft het Congres nodig, maar krijgt dat in dit verkiezingsjaar natuurlijk nooit achter zich dus houdt hij een speech die meer wegheeft van een pep up talk tijdens een rally dan serieus beleid.

Daarom ook de steek onder water om de speech op 7 september te houden – tijdens het eerste debat van alle Republikeinse kandidaten. Obama haalde echter bakzeil en stelde zijn presentatie een dag uit. Geen toevaligheden in de presidentiële politiek, schreef ik. Toch wel? 8 September, oh horror, is de opening van het nieuwe NFL-seizoen – de Kick Off. Half Amerika graaft zich in op de bank om football te kijken. Obama’s speech zal in samenvatting, in hoofdlijnen en commentaren tot de Amerikaanse bevolking komen. Een kleine meerderheid die wel kijkt, daargelaten.

De vraag is nu: waarom hebben die slimme, duurbetaalde strategen de lang verwachte speech van Obama getimed tijdens des naties belangrijkste, culturele hoogtepunt? Is hier geblunderd? Amateur hour avant la lettre, in goed Nederlands? Morgen zullen ook de commentatoren moeten kiezen – een potje football of een speech waarvan iedereen weet dat de inhoud nooit in beleid zal worden omgezet. Lastige keuze … <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *