Obama kost je baan, maar redt je leven

Amerika’s waardering voor Obama’s werk is tanende, onderzocht het Pew Research Center in een zojuist verschenen rapport. DE presidentiële baan bestaat natuurlijk niet. Obama rent van hot naar her en heeft talloze dossiers af te handelen. Van al die verschillende dossiers nemen de Amerikanen de zittende president de economie kwalijk, zijn ze niet bepaald te spreken over de aanpak van de debt deficit, maar kunnen ze de strijd tegen terrorisme dan wel weer waarderen. Het is een hell of a job om daar campagnetechnisch chocolade van te maken: ‘Obama kost je baan, maar redt je leven’, zou een aardige slogan kunnen zijn. Maar win je er verkiezingen mee?

Waarschijnlijk niet. Veiligheid is als water uit de kraan. Het uitblijven van aanslagen is natuurlijk geen ‘succes’, maar de dagelijkse gang van zaken. En als onheil langer uitblijft dan een baan, gaat werkloosheid uiteindelijk harder knagen dan het vangen van OBL, bijvoorbeeld.

Cynisch gezegd: is met de vangst van deze hoofdprijs de wereld er wel zo veiliger op geworden? Wat zou het de werkloze Amerikanen kunnen schelen dat er geen aanslagen meer zijn in, zeg: Spanje, Engeland of weet-ik-veel-waar-van-mijn-bed? Dus is het toch de economie die een bepalende factor gaat spelen. Tenzij een gek een aanslag pleegt – dan heeft Obama de sterkste veiligheidskaarten. Hoewel ook die, blijkens bovenstaande grafiek, al weer een knik naar beneden maakt. Het OBL-effect is aan het uitdoven, heet het dan in politieke (sport)termen. Misschien kan het team-Obama nog een onderwerp vinden waar de president wel om wordt gewaardeerd. Want de werkloosheid, becijferde de rekenmeesters van het Congress, blijft de komende jaren boven de acht procent. <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *