Obama: 'Congres, doe niet zo kinderachtig!'

Gisteren begon de Obama campaign. De lancering daarvan kon niet op een betere locatie beginnen dan voor het Congres. 535 Prominente Democraten én Republikeinen mochten drie kwartier luisteren naar de presentatie van The American Jobs Act. En al snel werd duidelijk hoe Obama denkt de verkiezingen te kunnen winnen. Hij reageert niet op de Republikeinse kandidaten, hij maakt een ruk naar links om zijn eigen basis tevreden te stellen noch een ruk naar rechts om eventuele twijfelaars aan Republikeiner zijde over de streep te trekken. Nee, Obama’s strategen hebben snodere plannen: hij gaat die mensen aanvallen wiens approval ratings nog slechter zijn dan die van hem, namelijk van de 535 prominente Democraten en Republikeinen.

Congres

President Obama heeft het al een tijd moeilijk in de peilingen. Vorige week had hij een approval rating van slechts 39%. Hoewel hij dit dieptepunt achter zich heeft gelaten is ook een approval rating van 44% nog te laag om serieus kans te maken op een herverkiezing. Obama moet – todat er een officiële Republikeinse kandidaat is – vooral aantonen dat er mensen zijn die hun werk nog slechter doen dan hij. Vorige maand bleek uit een peiling door Gallup dat de approval ratings van het Congres stukken lager zijn dan die van hem. Slechts 13% van de Amerikanen vindt dat het Huis van Afgevaardigden en de Senaat goed werk afleveren.

Pass this jobs bill

De eerste aanwijzingen voor Obama’s nieuwe strategie waren woensdag zichtbaar toen Jay Carney – woordvoerder voor het Witte Huis – het Congres ‘lui’ noemde. Obama gooide er vannacht nog een schepje bovenop. Maar liefst acht keer riep de president op (to) “pass this jobs bill.” Congressleden moesten over hun eigen schaduw heen springen en zijn voorstellen accepteren.

The question is whether, in the face of an ongoing national crisis, we can stop the political circus and actually do something to help the economy.

Door zoveel nadruk te leggen op de rol van het Congress probeert Obama het initiatief weer naar zich toe te trekken. Deze zomer moest hij nederlagenslikken over de begroting en de debt ceiling. Hij was de kop-van-jut van de Republikeinse presidentskandidaten. Nu slaat hij terug. De Commander-in-Chief presenteerde een gematigd banenplan waar zowel Republikeinen als Democraten voor moeten kunnen stemmen, als ze het politieke gekonkel tenminste achterwege kunnen laten.

I am sending this Congress a plan that you should pass right away.  (…) Everything in here is the kind of proposal that’s been supported by both Democrats and Republicans — including many who sit here tonight.

Het heeft er echter alle schijn van dat de behandeling van The American Jobs Act toch minder soepel zal gaan dan Obama in zijn speech hoopte. Eric Cantor – Majority Leader in het Huis van Afgevaardigden – heeft al aangegeven sommige voorstellen wel te zullen steunen, maar niet alles.

The message was: either accept my package as it is, or I will take it to the American people. I would say that that’s the wrong approach. What we’re here to do is try to transcend differences, not let them get in the way in the areas we can make progress on.

Dit is precies de reactie waar Barack Obama op hoopte. In zijn speech waarschuwde Obama inderdaad al voor een afwijzing van zijn plannen.

Regardless of the arguments we’ve had in the past, regardless of the arguments we will have in the future, this plan is the right thing to do right now. You should pass it. And I intend to take that message to every corner of this country. And I ask every American who agrees to lift your voice: Tell the people who are gathered here tonight that you want action now. Tell Washington that doing nothing is nog an option. Remid us that if we act as one nation and one people, we have it within our power to meet this challenge.

Dat de  president burgers in beweging kan krijgen bleek wel tijdens zijn campagne in 2008. Zolang hij kan zeggen dat het de kinderachtige, oncoöperatieve houding van het Congress is die belangrijk beleid tegenhoudt, zou hem dat zomaar weer kunnen lukken. Het is een omgekeerde wereld: voor het eerst dit jaar hoopt Obama op een afwijzing van het Congres – want dan is hij pas echt spekkoper. <<

3 thoughts on “Obama: 'Congres, doe niet zo kinderachtig!'

  1. Pingback: Onder Obama stijgt de armoede « ElectionDeskUSA

  2. Pingback: Democraten en Republikeinse Partij scoren allebei (bijna even) slecht « ElectionDeskUSA

  3. Pingback: Obama's State of the Union - ElectiondeskUSA | ElectiondeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *