Nieuwe strategie Michele Bachmann: Rick Perry verziekt jonge vrouwen

Het blijft niet bij een opmerking tijdens het debat tussen de GOP’ers on tour, afgelopen maandag. Michele Bachmann heeft de mogelijke gevaren van de HPV-vaccinatie en Perry’s betrokkenheid als gouverneur bij een uitgebreid verplicht inentingsprogramma tot speerpunt van haar campagnestrategie gemaakt.

Perry zou het vaccinatie-programma hebben gestart zonder het eerst voor te leggen aan de medewetgevers in Texas. De gouverneur vaardigde een mandaat uit. Dat speelde in 2007 en daarvoor bood hij tot een maand geleden desgevraagd zijn excuses aan. Zijn verdediging voor de buitenparlementaire wetgeving: het was een keus pro life. Zijn beide ouders hebben kanker overleefd – hij heeft er een vreselijke hekel aan. Dat was de drive om het inentingsprogramma erdoor te drukken.

Bachmann accepteerde die excuses blijkbaar niet en wreef dat er afgelopen maandag diep bij Perry in. Daarmee politiseert ze een medisch dossier. Logisch, want Bachmann moet scoren om in de race te blijven. En het HPV-vaccin heeft alle dan ook alle ingrediënten om te kunnen scoren: onschuldige meisjes, weerloze moeders, een gouverneur die mogelijk financiële banden met de farmacie heeft en de volksvertegenwoordiging terzijde schuift als hij zijn zin wil doordrukken. Om individuele rechten buiten spel te zetten. In dit gezelschap is het woord verplichting als een rode doek op de spreekwoordelijke stier.

En, belangrijker, het is een serieuzere aanval dan die van alle andere kandidaten op de ‘Ponzi-scheme-opmerking’ over de sociale zekerheid. Met de ziekmakende, gedwongen vaccinatie van tieners onderscheidt Bachmann zich in één klap van (de mannen) Perry en Romney. Ze biedt verontruste en achterdochtige Republikeinen (moeders) een alternatief: namelijk mevrouw Bachmann zelf. Zij zette het HPV-dossier daarom ook na het debat nog maar eens op scherp. Alsof ze toen pas het volledige potentieel door kreeg vertelde ze FOX dat een vrouw, wiens dochter na inenting geestelijke gehandicapt raakte, haar na het televisiedebat dankbaar had aangesproken:

The problem is, is it comes with some very significant consequences. There’s a woman who came up crying to me tonight after the debate. She said her daughter was given that vaccine. She told me her daughter suffered mental retardation as a result of that vaccine. There are very dangerous consequences.

Minnesota voerde, net als Texas onder Perry, eenzelfde verplichte inentingscampagne in. De gouverneur van Minnesota was op dat moment Tim Pawlenty, de huidige campagneleider van Mitt Romney. Het opvallendste van deze wetgeving is echter dat Michele Bachmann van 2000 tot 2007 actief was in de staatspolitiek van deze staat. De Texaanse verplichting was maandag een belangrijk argument in Bachmann’s aanval op Perry. Het zou de rechten van de ouders met voeten treden. Maar, blijkt nu, dat deed Minnesota dus ook, zonder dat Bachmann daar ooit publiekelijk (eerder dan deze week) bezwaar tegen heeft gemaakt. Het HPV-debat is in Nederland weliswaar verstomt, kans is groot dat met het aanhoudende steekspel in Amerika ook de bij ons de anti-HPV-lobby weer van zich zal laten horen. Issues verdwijnen zelden van de radar – soms reizen ze de hele wereld over om toch weer gewoon op te duiken. Zoals deze keer in Tampa, Florida. <<

2 thoughts on “Nieuwe strategie Michele Bachmann: Rick Perry verziekt jonge vrouwen

  1. Kinderen worden in de U.S. gevaccineerd om besmettelijke kinderziekten terug te dringen. Daarvan is bij HPV geen sprake, want dat is een seksueel overdraagbare aandoening. De bezwaren van mevrouw Bachmann richten zich vooral op het feit dat Gouverneur Perry alle 12-jarige meisjes in Texas wilde vaccineren op grond van een executive order, en dus niet via de wetgever. Daar maakt zij m.i. terecht bezwaar tegen, want conservatieven beweren al jaren dat executive orders uitsluitend zijn bedoeld voor extreme noodgevallen als oorlogssituaties en grote overstromingen.

    Voorts kende het vaccinatieprogramma dat door de gouverneur werd voorgesteld een ‘opt out’-mogelijkheid voor bezwaarde ouders, en mevrouw Bachmann vindt dat dit een ‘opt in’-mogelijkheid dient te zijn, zodat de ouders eerst toestemming moeten geven alvorens de staat hun 12-jarige dochter tegen een seksueel overdraagbare aandoening vaccineert.

    Mevrouw Bachmann is dan wel onverkiesbaar, maar ze kan het Gouverneur Perry nog flink lastig maken. Een naaste medewerker van de gouverneur werd lobbyist voor Merck en maakte van gebruik van zijn contacten om een grote hoeveelheid Gardasil in Texas te kunnen verkopen.

    Ik vermoed eigenlijk dat mevrouw Bachmann campagne voert voor het ambt van vice-president. Bij Perry maakt zijn geen enkele kans, maar een duo Romney-Bachman moet wel mogelijk zijn. Met haar kritiek op de gouverneur zullen de meeste conservatieven het wel eens zijn. Geen vage banden tussen politici en het bedrijfsleven (crony capitalism), eerbiediging van de rechten van ouders en kinderen via een ‘opt in’-mogelijkheid, geen verplichte vaccinaties tegen aandoeningen die geen kinderziekten zijn, en geen misbruik van het instituut ‘executive order’. Ik geef haar gelijk. Perry opereerde bij die HPV-zaak als een typische liberal. Met wantrouwen in de medische wetenschap heeft dit alles niets te maken, wel met typisch conservatieve beginselen, en die werden door Perry genegeerd.

  2. Pingback: De Perry-campagne implodeert « ElectionDeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *