Newt Gingrich, dead man walking

Gisteren berichtten we al dat Newt Gingrich het moeilijk heeft. Hij heeft geen geld meer, heeft heeft eenderde van zijn campagnestaf naar huis gestuurd en voor $50 kan je met hem op de foto. Je zou denken dat hij de eer aan zichzelf zou laten, maar Gingrich zegt juist dat hij eigen geld in zijn campagne gaat stoppen om zeker te weten dat hij door kan blijven gaan.

Achterstand

De tijden dat Newt Gingrich front runner is, liggen al ver achter ons. Sinds zijn overwinning in South Carolina is de voormalig Speaker ver weggezakt in de peilingen. Volgens de dagelijks tracking poll van Gallup staat Gingrich samen met Ron Paul op de gedeelde derde plaats. Het gat met de door hem gehate Mitt Romney  is bijna dertig procent. Maar dit is niet het enige teken van het verval van de Gingrich-campagne. De grootste klap komt uit de de resultaten van de man uit Georgia in de laatste paar primaries.

Tot de Zuidelijke Super Tuesday deed Gingrich het niet overdreven slecht. Romney en Santorum liepen weliswaar enigszins bij hem weg, maar hij deed bij de voorverkiezingen van Alabama en Mississippi als outsider nog mee om de winst. Na dertien maart was het echter afgelopen voor Gingrich.

Puerto Rico

Na 13 maart stond de voorverkiezing van Puerto Rico op het programma. Big Mitt won deze voorverkiezing met ruim tachtig procent van de stemmen. Dit betekent dat er voor de andere kandidaten niet veel meer te halen valt. Newt Gingrich werd in deze verkiezingen vierde. Opvallend was alleen dat in Puerto Rico de derde plaats niet naar Ron Paul ging. De derde plaats ging – verrassend – naar Buddy Roemer. Dit feit moet de heren Gingrich en Paul al doen twijfelen over hun kandidatuur.

Een paar dagen later waren in Illinois alle ogen gericht op de strijd tussen Romney en Santorum. In grote staat moest Gingrich weer genoegen nemen met een vierde plaats. Hij kreeg in The Prairie State slechts acht procent van de stemmen. Een procent minder dan Ron Paul, een kandidaat die nooit het grote publiek aanspreekt maar het altijd moet hebben van zijn eigen achterban.

De definitieve klap voor Gingrich’s kandidatuur had eigenlijk moeten komen na de voorverkiezingen in Louisiana en Missouri. In deze sociaal-conservatieve staten lukte het Gingrich weer niet om de handen op elkaar te krijgen. In Missouri deed de voormalig Speaker niet mee, terwijl hij het in Louisiana moest doen met de derde plaats. In The Pelican State eindigde Gingrich achter Santorum en Romney. Pijnlijker is dat hij hier nog geen derde van de stemmen van uiteindelijke winnaar Santorum kreeg.

Newt Gingrich zit overduidelijk in de problemen. Hij heeft geen geld, geen staf en geen resultaten. Het lijkt een kwestie van tijd tot Gingrich zijn campagne staakt. Maar misschien is hij te koppig om de eer aan zichzelf te houden. <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *