De Republikeinse spagaat: Rick Perry complimenteert, Ron Paul bekritiseerd Obama's anti-terrorismebeleid

GOP-kandidaat Rick Perry heeft bewondering voor het anti-terrorismebeleid van Barack Obama. Hij feliciteert Amerika met de dood van Anwar al-Awlaki en de president met zijn standvastige, langdurige en agressieve anti-terrorismebeleid. Saillant detail: al-Awlaki is Amerikaans van geboorte is. In 2010 was hij de eerste Amerikaanse staatsburger op de dodenlijst van de CIA, samengesteld voor de strijd tegen het terrorisme. Precies de reden waarom GOP-kandidaat Ron Paul Obama bekritiseert:

If the American people accept this blindly and casually, we now have an accepted practice of the president assassinating people he thinks are bad guys. I think it’s sad.

Nu verschillen de lezingen over de omstandigheden waaronder al-Awlaki’s is gedood. AP meldt dat hij in Jemen door een Amerikaanse aanval met een drone – een onbemand vliegtuig – om het leven is gebracht. De New York Times meldt dat al-Awlaki door het Jeminitische leger is omgebracht. Zij maakten al maandenlang jacht op de inspirator van Major Nidal Hasan, de islamitische psycholoog die vorig jaar dertien soldaten doodschoot in Fort Hood. In dat laatste geval stond de Al Qaida-leider wel op de Amerikaanse dodenlijst, maar zijn het Jemenitische militairen die hem hebben omgebracht – een lezing die Amerikaanse betrokkenheid minder expliceert.

De reacties van Perry en Paul illustreren de uitersten in het actuele juridische debat over de rechtvaardigheid van de Amerikaanse aanvallen. al-Awlaki’s vader Nasser Al-Awlaki spande in augustus vorig jaar nog een rechtszaak tegen de Amerikaanse staat aan om zijn zoon van de ´dodenlijst´ te schrappen. De Amerikaanse minister van Financiën, Timothy Geitner, had al-Awlaki’s tegoeden bevroren en hem als Specially Designated Global Terrorist gelabeld – volgens critici een eufemisme voor de uitvoering van de doodstraf en executie zonder enige vorm van proces, voor haviken een noodzakelijke voorwaarde in de strijd tegen terrorisme en de veiligheid van Amerika. <<

3 thoughts on “De Republikeinse spagaat: Rick Perry complimenteert, Ron Paul bekritiseerd Obama's anti-terrorismebeleid

  1. Dit is echter een prachtig probleem voor rechtsstaten in hun omgang met terroristische leiders. Ik vond zelf dat zowel Paul als Gingrich duidelijke argumenten had waarom het wel of niet mocht. Misschien is een iets zuivere procedure mogelijk waarbij de S.C. plaatseling op de lijst reviewed.

  2. Terrorismebestrijding is een van de weinige dingen die Obama goed heeft gedaan. Hij heeft, in weerwil van zijn campagnebeloften, Guantanamo Bay niet gesloten, waterboarding niet stopgezet, honderden terroristen met drones uitgeschakels, Panetta en Petraeus benoemd, en niet geluisterd naar gemor bij een deel van zijn achterban. De voorgenomen berechting van Khalid Sheikh Mohammed in New York was een blunder, maar over het algemeen verdient de President hulde voor zijn beleid. Hij zegt de juiste dingen, en benadrukt keer op keer benadrukt dat men de schuldigen vroeger of later zal vinden, en dat alles in het werk zal worden gesteld om hen uit te schakelen. Awlaki was Amerikaan, maar Obama heeft hem zonder problemen als enemy combatant geclassificeerd, en op hem en zijn gevolg simpel oorlogsrecht toegepast. Hij had zich ook kunnen opwerpen als moreel superieur persoon, om vervolgens te proberen Awlaki te arresteren en in Texas te laten berechten. Dat heeft hij niet gedaan en daarvoor verdient hij onze dank.

  3. Pingback: Ron Paul: impeach the president « ElectionDeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *