Lessen uit het verleden voor Barack Obama

Obama heeft het zwaar in de peilingen. Voor de derde week op rij heeft hij een gemiddelde approval rating van slechts 40%.

Volgens de dagelijkse approval rating – die Gallup ook bijhoudt – zien we dat de laatste drie dagen de slechtste zijn in zijn presidentschap: met een job approval van slechts 38% wordt het moeilijk een tweede termijn veilig te stellen.

Die twee verloren procent is verlies in de marge. Belangrijker is dat Obama voor de derde week op rij niet meer de steun heeft van de meerderheid van de latino’s. Met een latino running mate zouden de Republikeinen zomaar de meerderheid van de latino vote binnen kunnen halen.

Independents

De onafhankelijke kiezer is in 2012 king maker. De Democraten gokken erop dat stemmers die twijfelen tussen de GOP en de Democraten niet op een rechts-conservatieve kandidaat gaan stemmen als bijvoorbeeld Rick Perry. Zij rekenen op de stem van de independents. Vooralsnog rekenen ze zich echter te rijk. Ondanks het rechtse geluid van de GOP en de Tea Party, ondanks het geruzie over de debt ceiling en ondanks dat het overduidelijk is dat Obama’s agenda tegen wordt gewerkt door een onwillig Congress, heeft Obama onder independents een job approval van slechts 35%.

Einde oefening?

Als je naar deze statistieken kijkt lijkt het een onmogelijke opgave voor Obama om volgend jaar herkozen te worden. Toch zeggen deze cijfers niet alles. Laten we daarom de approval rating van Obama in augustus van het derde jaar in zijn eerste termijn een vergelijken met de cijfers van zijn voorgangers. Als we dat doen zien we dat Ronald Reagan en Bill Clinton een jaar voor de presidentsverkiezingen beiden een job approval hadden van rond de 45%. Aan de andere kant had George H.W. Bush een jaar voor de verkiezingen een job approval had van maar liefst 71%. Toch verloor hij een jaar later de verkiezingen van Bill Clinton.

Polling matters

Peilingen geven ruim een jaar voor de verkiezingen het sentiment weer dat leeft onder de bevolking. Met de Democratische campagne die nog op stoom moet komen en zonder definitieve Republikeinse kandidaat, zijn peilingen niet meer dan een indicator. Polling matters .. maar nu nog niet. <<

One thought on “Lessen uit het verleden voor Barack Obama

  1. Pingback: Obama: ‘Congress, doe niet zo kinderachtig!’ « @ElectionDeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *