Jon Huntsman: de Rick Santorum van New Hampshire

Wat is de overeenkomst tussen Jon Huntsman en Rick Santorum? Ze zijn beide blut en hebben een beroerde campagne-organisatie. En toch gooien ze deze nominatiestrijd hoge ogen. Tenminste: Santorum deed dat in Iowa en Huntsman hoopt op een stunt in New Hampshire. Hij heeft al een endorsement op zak die hem de broodnodige boost geeft: die van de gerenommeerde Boston Globe. De krant ziet enorme uitdagingen voor de Republikeinse genomineerde: onvrede over de economie, spasmen van woede richting Wall Street en Washington, vervlogen hoop in de ‘veranderingen’ Obama beloofde en de gegronde twijfel aan het Democratische volksgezondheidsbeleid.

Vergrootte verschillen

De krant ziet ook een strijd binnen de GOP die de partij aan stukken dreigt te scheuren. Of, zoals de Globe zo treffend analyseert: “Rather than compare creative policy solutions, the candidates have vied for meaningless titles like “true conservative.’’ Rather than outline a vision for a safer world, they’ve signaled a return to Bush-era posturing and disdain for allies who don’t blindly serve American interests.” De kandidaat-genomineerden zoeken niet wat goed is voor Amerika en de Amerikanen, nee, ze vergroten de verschillen tussen elkaar uit om te kunnen scoren.

Ambassadeur China

Twee kandidaten lijken zich daar enigsins aan te onttrekken: Mitt Romney (die vooral zijn pijlen richt op Obama) en Jon Huntsman (die als enige tegen de stroom inging met zijn standpunt inzake evolutie). Beide zijn succesvol, beide stonden met hun poten in de modder (beide gouverneur). Verschillen zijn er ook. Terwijl Romney omzichtig schaakt om zoveel mogelijk partijgenoten binnen boord te houden, spreekt Huntsman zich ongekend helder uit. En: Huntsman was ambassadeur in China – Amerika’s grootste en belangrijkste concurrent op de wereldmarkten. Het is dan ook Huntsman die de endorsement van de Boston Globe krijgt. En dat is in de aanloop naar aanstaande maandag een enorme opsteker. Het lijkt er op dat Jon in alles de Rick van New Hampshire wordt. <<

One thought on “Jon Huntsman: de Rick Santorum van New Hampshire

  1. De Boston Globe is eigendom van de New York Times. Een aanbeveling door dit noodlijdende blad is voor een Republikein een schadelijke zaak. Men moet er dan ook alles aan doen om die aanbeveling juist niet te krijgen. New Hampshire is weliswaar een bolwerk van Lincoln Republicans, maar ook die moeten niets hebben van corrupte en onbetrouwbare propagandakranten als de New York Times.

    Huntsman is overigens wel een aardige kandidaat, die veel geschikter en verkiesbaarder lijkt dan een sociaal-conservatief als Santorum. Hij is echter te veel een opportunistische RINO, en alleen zijn korte termijn-plannen op economisch gebied zijn echt de moeite waard. Als gouverneur heeft hij weinig vrienden gemaakt. Dat laatste is nogal raadselachtig, en de vraag is of dat manco bestand is tegen massale aandacht van de linkse pers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *