Iowa caucus: Romney én Santorum winnen

Ruim 120 duizend Republikeinen deden mee aan de Iowa caucus, maar een duidelijke winnaar kunnen ze niet aanwijzen. Lange tijd leek Rick Santorum met het kleinst mogelijke verschil er met de winst vandoor te gaan, maar bij het sluiten van de markt is toch Mitt Romney de winaar. Big Mitt heeft – net als Santorum – bijna vijfentwintig procent van de stemmen gewonnen. Het verschil tussen de twee winnaars is nog geen tien stemmen. Doordat de GOP is overgestapt van een systeem van the winner takes it all naar proportionele representatie, krijgt Santorum net zoveel kiesmannen als Romney toegewezen.

Mitt Romney

Mitt Romney kan met een goed gevoel naar New Hampshire trekken. De hele herfst zag hij uitdagers komen en gaan, maar uiteindelijk wint de mormoon de voorverkiezingen in het evangelistische Iowa. Opvallend is wel dat Romney, ondanks zijn onwrikbare status als front runner ongeveer net zoveel stemmen heeft weten te behalen als vier jaar geleden. In vergelijking tot de vorige voorverkiezingen heeft hij ruim zestig stemmen meer behaald. Toch is het percentage steun voor Romney afgenomen; vier jaar geleden kon Mr. Goodhair nog rekenen op meer dan een kwart van de stemmen. Dit jaar blijft hij daar nipt onder.

Rick Santorum

De Santorum surge kwam net te laat om de winst in Iowa te pakken. Toch mag Rick Santorum de grote winnaar van de avond genoemd worden. Tot twee weken geleden leek de campagne van Santorum niet van de grond te komen. De kandidaat had geen geld, kreeg nauwelijks media-aandacht en bleef in de peilingen steken in de marge. Een goede persoonlijke campagne in Iowa en zijn sociaal-conservatieve standpunten afgezet tegen die van Mitt Romney brachten hem uiteindelijk het momentum dat hij nodig had om een goed resultaat neer te zetten in Iowa.

Volgende week is de New Hampshire primary. Ondanks dat hij met het opgepikte momentum hier ook in de peilingen zal stijgen, zal hij niet veel verwachten van deze voorverkiezing. In the Granite State gaat de voorverkiezing veel meer over de economie dan over moreel-ethische kwesties. Naast het feit dat Romney een halve thuiswedstrijd in New Hampshire speelt en hij veel geld en tijd in de first  in the nation primary heeft gestoken, heeft Big Mitt ook een veel duidelijker profiel als het gaat over de economie. Tijdens zijn overwinningsspeech probeerde Santorum zijn imago wel te verbreden door ook over de economie te praten, maar hij zal zijn aandacht toch vooral op South Carolina richten. In deze staat heeft Santorum als hij het momentum weet vast te houden een veel betere kans met zijn sociaal-conservatieve agenda.

Ron Paul

Ron Paul heeft zijn stijging in de peilingen niet kunnen verzilveren. Hoewel hij meer dan twee keer zoveel stemmen kreeg dan vier jaar geleden, bleef hij steken op de derde plaats, vier procent achter de winnaars. Tijdens zijn speech toonde hij zich zeer tevreden. Hij was trots op zijn vrijwilligers en het werk dat zij hebben gedaan om een goed resultaat neer te zetten in Iowa. Doordat het winner takes it all-principe is afgeschaft, loopt hij qua aantallen kiesmannen ook niet teveel achterstand op.

Verliezers

Newt Gingrich

Waar mensen winnen, zijn er natuurlijk ook verliezers. De grootste verliezer van de avond was zonder twijfel Newt Gingrich. Nadat hij de laatste drie weken zijn steun in de peilingen dramatisch zag afnemen, mede door niet-aflatende aanvallen van (Super PAC’s van) zijn tegenstanders, moest hij het vanavond doen met een teleurstellende derde plaats. Gingrich moest het doen met minder dan de helft van het aantal stemmen als de winnaars. Hij toonde zich in zijn concession speech behoorlijk zuur over de negatieve campagnes van zijn tegenstanders. Hij nam niet als een waardig verliezer afscheid van Iowa. Dat is een beeld dat mensen onthouden en hem in de toekomst geen goed zal doen.

Rick Perry

Rick Perry heeft het de gehele campagne al moeilijk. Na zijn stormachtige entree in de nominatierace, ging het al snel mis met de Texaan. Vannacht werd hij met iets meer dan tien procent van de stemmen vierde in de caucus. Reden genoeg voor hem om terug te gaan naar Texas en zijn kandidatuur te heroverwegen. Het terugtrekken van Perry uit de presidentsverkiezingen wordt dan ook binnen een paar dagen verwacht.

Michele Bachmann

Een dag voor de Iowa caucus hoopte Michele Bachmann nog op een wonder, maar dat wonder kwam er nooit. In haar eigen staat kwam Bachmann niet verder dan vijf procent van de stemmen. Ze blijft volhouden door te gaan tot het einde, maar met zo’n slecht resultaat in haar thuisstaat lijkt het ook een kwestie van tijd voordat er metaalmoeheid optreedt bij de Iron Lady.

De kop is er af. De eerste stemmen zijn uitgebracht en zoals verwacht zit Romney tussen de winnaars. Vier jaar geleden zat hij dat echter ook, toen werd hij tweede achter Mike Huckabee. De uiteindelijke winnaar van de Republikeinse nominatie werd toen vierde. John McCain kon in Iowa rekenen op slechts dertien procent van de stemmen. Natuurlijk is de kans na vannacht levensgroot dat Mitt Romney de uiteindelijke Republikeinse presidentskandidaat wordt. Als je echter  naar de geschiedenis kijkt, staat er nog niets in steen geschreven. <<

One thought on “Iowa caucus: Romney én Santorum winnen

  1. Ik weet niet of je kan zeggen dat Romney gewonnen heeft. Hij is eigenlijk niet door de 25 % gekomen. Hij had alle voordelen, maar hij kan mensen niet overtuigen. Dat is opvallend. Hij kreeg maar 1000 stemmen meer dan 4 jaar geleden. Hij is alleen de winnaar op basis van de verdeeldheid van het conservatieve veld.

    De winnaar is Santorum en Paul. Santorum omwille van logische redenen. Paul omdat hij zoveel niet-republikeinen weet op te hitsen voor hem te stemmen. Gingrich is eveneens een beetje winnaar door niet het verlies te beperken; en toch als vierde te eindigen; en niet als vijfde. Dat is toch best een prestatie.

    De echte verliezers zijn Perry en Bachmann. ZIj zullen moeten stoppen. Voor de rest is er veel onduidelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *