Het jachtseizoen op Perry is geopend

Rick Perry’s campagne ging als een razende van start. Sinds hij aangekondigd heeft mee te doen aan de voorverkiezingen is hij bij vijf verschillende peilingen als favoriet uit de bus gekomen. Alles wat hij deed of zei verandert in goud. Logisch. De Texaanse gouverneur was nieuw op het nationale toneel, de pers kende zijn geschiedenis nog niet en zijn opponenten wisten niet goed hoe op hem te reageren.

Tegenstanders van Perry

De andere Republikeinse presidentskandidaten lijken te hebben begrepen waar ze Perry pijn kunnen doen. Gisteren kwam deze video uit van een super PAC die Michelle Bachmann steunt.

Daarin wordt Mr. Goodhair aangevallen op zijn daden als gouverneur van Texas. Zo zegt hij wel dat het budget in balans moet zijn, maar hij moest dit jaar flink lenen om gaten te dichten. Volgens het super PAC Keep Conservatives United verdient de Texaan de stempel goedgekeurd-door-de-Tea Party niet. De Perry-campagne ging meteen in de verdediging. De video is een leugen. Perry is weldegelijk een fiscal conservative.

Gov. Perry is a proven fiscal conservative, having cut taxes, signed six balanced budgets, and led Texas to become America’s top job-creating state. Congresswoman Bachmann’s front-group ad is patently and provably false. Unlike Washington, the Texas budget is balanced, does not run deficits and limits spending, even as Texas added jobs and population in big numbers.

Niet alleen Bachmann, ook Mitt Romney gaat in de aanval. Vorige week was daar de eerste sneer van Big Mitt. Perry heeft bijna heel zijn leven in de openbaar bestuur gezeten, terwijl Romney slechts één termijn als gouverneur heeft gediend. Met andere woorden: zakenman Romney heeft met zijn poten in de modder gestaan, terwijl de carrière-politicus Perry eigenlijk geen ervaring heeft buiten de door hem zo gehate overheid.

I am a conservative businessman. I spent most of my life outside of politics, dealing with real problems in the real economy. Career politicians got us into this mess, and they spimply don’t know how to get us out.

Perry’s eigen opmerkingen over de social security maken zijn positie er ook niet beter op. Door de sociale zekerheid een pyramidespel te noemen en te roepen dat het afgeschaft moet worden, heeft hij een hoop old school Republikeinen tegen zich in het harnas gejaagd. En Romney springt hier handig op in.

Zijn campagne ziet kansen om zichzelf na de primary van Florida los te maken van het strijdveld. Door een ander geluid te laten horen over sociale zekerheid in een staat waar Amerikanen heen gaan als ze met pensioen zijn, denkt hij de stemmen van Florida te winnen. Met het momentum dat hij in Florida op hoopt te pakken, denkt Romney de nominatie binnen te kunnen halen.

Perry’s Staat van dienst

Nu klopt Romneys verwijt dat Perry is groot geworden in de door hem zo gehaatte staat. Hij zit al sinds eind jaren ’80 in het openbaar bestuur. En als je zo lang in het bestuur zit, ben je ooit van mening veranderd. Nu de pers tijd heeft gehad om Perry’s doopceel te lichten, komen er lijken uit de kast. In 1993 stuurde hij een brief naar Hilary Clinton. De toenmalig First Lady was hard aan het werk aan een vorm van health care reform. In zijn brief prees Perry haar pogingen om iedereen van ziektekostenverzekering te voorzien.

I think your efforts in trying to reform the nation’s health care system are most commendable. I would like to request that the task force give particular consideration to the needs of the nation’s farmers […] Rural populations have a high proportion of uninsured people, rising health care costs, and often experience lack of services. Your efforts are worthy, and I hope you will remember this constituency as the task force progresses. Please do not hesitate to contact me if I can be of any assistance.

In 2011 is Perry nog steeds bezig om Obamacare tegen te houden in zijn eigen staat. Opmerkelijk, als je het fragment hierboven leest.

Een ander punt waar Perry een probleem heeft is zijn steun aan het Troubled Assets Relief Program (TARP) van George W. Bush. Dit is de de bail out voor Wall Street en de banken. De bail out waar de Tea Party zo mordicus tegen is. Toen er over het TARP gestemd moest worden, stuurde hij alle Congressleden een brief waarin hij iedereen opriep om vóór te stemmen.

We both believe that it’s time to stand together for our country. There is a time for partisanship and there is a time for getting things done. No one likes the hand they’ve been dealt, and now is not the time to assign blame. It is time for Washington, D.C. to step up, be responsible and do what’s in the best interest of American taxpayers and our economy.

Dit zijn slechts twee onderwerpen waarop Perry in de loop der tijd volledig op zijn standpunt is teruggekomen. In de presidentsrace van 2004 werd John Kerry hier zwaar op afgerekend.

Steun voor Perry

Kritiek op zijn functioneren als gouverneur, zijn eigen optreden nu en in het verleden en gebrek aan steun onder Republikeinen en Democraten. In een poll bleek dat zij Romney zien als de betere kandidaat. Onder de Republikeinse insiders vond bijna zeventig procent Mitt Romney een geschiktere kandidaat. Onder Democraten was dit percentage nog hoger: maar liefst 83% dichtte Romney een betere kans toe dan Perry.

Op lokaal niveau heeft Perry ook niet de steun van de GOP die hij hoopte te hebben. De fractievoorzitter van de GOP in het Huis van Afgevaardigden van New Hamsphire kwam vandaag in het nieuws met zijn steun voor Romney. DJ Bettencourt wilde zijn steun uitspreken voor de ..

.. candidate who was the most conservative candidate, who gave us the absolute best chance at winning back the White House. And I came to the conclusion that that was Gov. Romney. I was very much attracted to his executive experience, both as governor of Massachusetts and running the Olympics.

Bettencourt wordt gezien als de nieuwe generatie GOP’ers. Hij is jong (27)en Tea Party. New Hampshire is een van de eerste primaries die gehouden wordt. Met de hulp van een grote naam kan Romney hier wellicht winnen en momentum opbouwen voor het vervolg. De campagne van Rick Perry begon bijzonder voortvarend. De wittebroodsweken zijn nu over. Aan de manier waarop hij daarmee omgaat, zullen we kunnen zien of hij de real deal is. <<

3 thoughts on “Het jachtseizoen op Perry is geopend

  1. Pingback: Republikeinen lopen zich warm « @ElectionDeskUSA

  2. Pingback: Republikeinse richtingenstrijd « @ElectionDeskUSA

  3. Pingback: Perry’s social security probleem « @ElectionDeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *