Herman Cain: Federal Tax Code is een monster

_

Ondanks kritiek op zijn 9-9-9-plan blijft Herman Cain het idee uitventen. Deze keer niet met een kazige Power Point Presentatie, maar een kekke animatiefilm. Daarin, dat is wel weer origineel, legt Cain een verband tussen de complexiteit van belastingwetgeving enerzijds en transparantie van de overheidsbureaucratie anderzijds. En daar heeft hij natuurlijk een sterk punt. Eenvoud is transparantie, transparantie is controleerbaarheid en controleerbaarheid is democratie. Nu nog de vraag hoe Cain gaat uitleggen dat 9-9-9 voor heel veel Amerikanen een belastingverhoging betekent en geen belastingverlaging. Probleem is dat de belasting van 9 procent en een BTW van 9 procent (samen 18 procent) voor veel Amerikanen meer belasting betekent dan ze nu betalen. Maar duidelijk is het wel. <<

One thought on “Herman Cain: Federal Tax Code is een monster

  1. “Probleem is dat de belasting van 9 procent en een BTW van 9 procent (samen 18 procent) voor veel Amerikanen meer belasting betekent dan ze nu betalen.”

    Misschien wel, maar daar is ook niets mis mee. Nu betaalt 48% van de belastingbetalers slechts payroll taxes en geen federale inkomstenbelasting. Dat is een enorm gevaar. Als dat percentage naar boven 50% stijgt, kan een niet-betalende meerderheid via verkiezingen voortaan hogere belastingafdrachten van een betalende minderheid afdwingen. Men kan dan eisen wat men maar wil, zonder dat het ooit geld kost en ‘de rijken’ zullen de schuld krijgen van alle overheidsactiviteiten waarbij men geld tekort komt.

    Die ‘BTW’ is overigens geen BTW maar een omzetbelasting (sales tax vs. VAT) die alleen bij verkoop aan consumenten wordt geheven, maar er is wel degelijk een kans dat dit een deel van de armen zal treffen. Ik ben er zelf niet voor, vooral omdat het een nieuwe belasting betreft die naar believen kan worden verhoogd, maar Cain komt wel de eer toe een prioriteit te hebben gemaakt van de discussie over een achterhaald en te ingewikkeld belastingstelsel. Cain is tot nu toe de enige die met echte plannen kwam. I wacht nu op ‘Contract with America’ versie 2012 van Gingrich.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *