Google Politics ~ dood in de pot voor blogs als deze?

Content curation is de officiële term – het verzamelen van content op het web en dan op een plek overzichtelijk onder elkaar zetten. Google is daar heel erg goed in, want de essentie van het bedrijf is immers content zoeken. Eerlijk gezegd verbaasde het mij al dat het zo verschrikkelijk lang duurde voordat Google met een platform voor de verkiezingen kwam. Maar nu is het dan eindelijk zo ver: Google.com/politics is in de lucht. En eerlijk is eerlijk – de site is heerlijk.

Naast het laatste nieuws over de kandidaten (en zo’n beetje al het nieuws) is er ook een Trends Dashboard. Daarop statistieken over de kandidaten op internet: wie zochten waar naar? Hoe vaak keek men naar YouTube-filmpjes van Perry, Santorum of Bachmann? Cijfers die niet zoveel over de kandidaat zeggen (want wat kunnen we aan de kijkcijfers van een ad aflezen), maar wel een indicatie zijn voor de buzz die een kandidaat genereert.

Enige nadeel: we krijgen geen inzage in de bronnen waaruit Google post. Geen blogroll waarin wij zelf kunnen selecteren. We moeten het doen met een lange waslijst aan berichten en een (handige) kaart met daarop alles wat de zoekmachine bij elkaar heeft kunnen sprokkelen. Wij vinden dat geen probleem. We zoeken net zo lang tot we de pareltjes er voor u uit hebben gehaald. Als u zelf benieuwd bent uit welke oersoep aan informatie wij die opduiken, schroom niet en bezoek google.com/elections. Als u af en toe nog eens terugkomt bij ons, bent u van harte welkom. Leest u bij Google het nieuws, ontdekt u bij ons de trends. <<

One thought on “Google Politics ~ dood in de pot voor blogs als deze?

  1. De dood in de pot? Ik denk het niet. Dit is het enige Nederlandstalige blog waar door geinformeerden regelmatig over de Amerikaanse verkiezingen wordt geschreven. Bij Nederlandse kranten als Volkskrant en NRC/Handelsblad, voorzover ik dat uit de electronische versies kan opmaken, schrijft men voornamelijk onzin, of is de berichtgeving tendentieus, politiek gekleurd, of gebaseerd op luiheid, onvoldoende kennis van het Engels en onwetendheid ten aanzien van ‘Amerikaanse toestanden’. Bij de Belgische kranten is het wat beter gesteld, omdat men daar minder de neiging heeft de dominee uit te hangen, maar u kent best trots zijn op dit blog. Voorzover ik weet is dit het enige Nederlandstalige blog over dit onderwerp. Wie iets wil weten over de Amerikaanse verkiezingen, komt al snel hier terecht. Er is niets anders.

    Overigens lijkt Real Clear Polictics me een betere bron dan Google. RCM is weliswaar een initiatief van conservatieven, en volgens sommigen daarom niet neutraal genoeg, maar RCM verzamelt opiniestukken en pretendeert niet een nieuwsoverzicht te geven. Bij Gooogle maakt men nauwelijks onderscheid tussen traditionele nieuwsvoorziening en opiniestukken in blogs. Het gevolg is dat journalisten van bijvoorbeeld NRC/Handelsblad met hun prisma-woordenboekje een stuk uit de Puffington Post proberen te vertalen en dat vervolgens in hun krant presenteren als ‘nieuws uit de USA’. Dat kan vreemde resultaten opleveren. Ik herinner me de berichtgeving rond de manifestatie van Glenn Beck in Washington D.C., in Augustus 2010. Op die dag luisterden een half miljoen mensen naar geestelijken en anderen die spraken over mentaliteit, levenswijze en patriotisme. Over politiek werd niet gerept, en de President werd alleen genoemd in een van de gebeden. In de Amerikaanse pers werd de dag aangeduid met de term ‘rally’. Het Nederlandse ANP dacht blijkbaar dat een ‘rally’ een protestdemonstratie was, en vervaardigde daarom een persbericht waarin stond dat in de Amerikaanse hoofdstad een half miljoen mensen tegen President Obama demonstreerden. En dat terwijl het om een soort opwekkingsbijeenkomst ging, waarbij mensen zonder vlaggen en spandoeken luisterden naar niet-politieke toespraken door dominees van allerlei denominaties, rabbijnen, Alvena King, e.d. Zolang dit soort incompetentie in de Nederlandse pers onopgemerkt blijft, is uw blog zeker niet overbodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *