Gingrich vond Romneycare 'most exciting'

‘The most exciting development of the past few weeks is what has been happening up in Massachusetts. The health bill that Governor Romney signed into law this month has tremendous potential to effect major change in the American health system’, schrijft het Center for Healthare Transformation in 2006 – een denktank waar Newt Gingrich adviseur was. In november kwam die denktank al in het nieuws. Toen bleek dat Gingrich in zijn vorige functie een stuk enthousiaster over Obamacare was dan hij de kiezers tijdens zijn campagne wil doen geloven.

Tegen Romneycare!

Wie moeten de kiezers nu geloven, wilden Gingrichs tegenstanders graag weten? Was hij het nu wel of niet eens met Obamacare? Tegen, beweert de voormalige Speaker. En desgevraagd zijn de ‘afgeleide plannen’ van Romney in Massachusetts net zo, zo niet even verschrikkelijk als die van de president. Sterker: het is een poging om de hele gezondheidszorg van Amerika te nationaliseren!, aldus een strijdlustige Gingrich.

Voor Romneycare!

Totdat een nieuwsbrief uit april 2006 weer opdook. Het is niet voor het eerst dat het feilloze geheugen van internet een kandidaat ernstig in verlegenheid  brengt. Want nu blijkt Gingrich grote bewondering voor Romneycare te hebben gehad:

We agree entirely with Governor Romney and Massachusetts legislators that our goal should be 100% insurance coverage for all Americans.

Gingrich lijkt, onder druk van zijn opponenten, de grip op zijn campagne volledig kwijt te raken. Eerder deze week bleek hij niet in staat om in zijn igen staat Virginia met de voorronde van de nominatie mee te mogen doen. Maandag publiceerde CNN documenten over Gingrichs scheiding van zijn eerste vrouw.

Een non-issue zou je zeggen, maar niet in het streng gelovige en christelijke Iowa waar de initiatie van die scheiding (volgens Newt zijn eerste vrouw Jackie, volgens de documenten Newt) een politiek issue is. Harold Wilson, politiek assistent van twee Britse premiers in de jaren zestig enz eventig, zei ooit dat een week heel lang is in de politiek. Deze laatste dagen voor de Iowa caucus lijken killing voor Gingrich. <<

One thought on “Gingrich vond Romneycare 'most exciting'

  1. Iowa is niet streng gelovig en christelijke, maar daar hebben we het al eens over gehad. Iowa is een swing state, met drie Democratische en twee Republikeinse Huis-leden en een Democratische meerderheid in de Senaat van de staat, die in 2008 de voorkeur gaf aan de kandiaat Obama.

    Echtscheiding is voor een kandidaat voor een politiek ambt niet altijd een non-issue, en bij Gingrich is het zeker een punt van aandacht. Met christelijke waarden heeft dat allemaal minder te maken, wel met betrouwbaarheid en stabiliteit. McCain, die in 2008 de kandidaat was, was ook gescheiden. Die scheiding, die werd uitgesproken kort na zijn gevangenschap, vond plaats in goed overleg, en na de echtscheiding bleven beide partijen op goede voet met elkaar. Daar is bij Gingrich allemaal geen sprake van. Zo hield die er maitresses op na, terwijl hij getrouwd was en tegelijkertijd klaagde over Clintons affaires met stageaires. Gigrich is een onstabiele en opportunistische hypocriet. De recente onthulling van de WSJ over Gingrich’s enthousiasme voor Romneys ziektekostenverzekeringsplannen in Massachausetts in 2006 was daarvan het zoveelste voorbeeld. Daarmee werd zijn huidige kritiek op Romney in een klap ongeloofwaardig.

    Voor het overgrote deel van journalisten zijn die echtscheidingen van Gingrich ook geen non-issue. Omdat er maar weinig positiefs over het presidentschap van Obama valt te melden, zal de presidentnscampagne een zeer negatieve zijn. Die echtschedingen en het wispelturige karakter van Gingrich zullen dan in het middelpunt van de belangstelling staan. Wij hebben daarom een degelijke family man/family person als kandidaat nodig. Bij alle andere kandidaten is dat het geval. Gingrich is de uitzondering. Het maakt hem ongeschikt voor de nominatie.

    Echtscheidingen zijn niet altijd een sta-in-de-weg. Reagan en Kerry waren immers ook betrokken bij echtschedingen. Indien de oorzaak lag in onoverkomelijke karakterverschillen, overspel geen rol speelde, en de afwikkeling zonder problemen verliep, wordt het wel door de kiezer geaccepteerd. Bij Gingrich was het echter een aanwijzing voor onbetrouwbaarheid en de aanwezigheid van een karakterdefect.

    Het gaat uiteindelijk om het verslaan van Obama. Romney maakt daarbij waarschijnlijk de meeste kans, en hij is ook een veilige keus. Romney heeft geen buitengewoon charismatische persoonlijkheid, maar hij is ook niet iemand die snel antipathie opwekt. Hij is ook een degelijke huisvader, die al meer dan 40 jaar gelukkig is getrouwd. Dat is belangrijk. Obama zal zijn harmonieuze gezin ook volop gaan inzetten bij de campagne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *