Gingrich loopt uit

De Republikeinse verkiezingsstrijd leek lange tijd volledig open te liggen. Mitt Romney is al van begin af aan een van de favorieten. Voor de rest heeft (bijna) elke andere kandidaat zijn day in the sun gehad. Nu de eerste caucus al over een maand is, ontbrandt de strijd pas echt. De opkomst van Newt Gingrich is de laatste maand natuurlijk niet onopgemerkt, maar het potentieel van deze man wordt pas echt duidelijk nu Herman Cain uit de race is gestapt. Gallup bracht vandaag de resultaten van een (nationale) poll die tussen één en vijf december is afgenomen naar buiten. Uit deze peiling wordt duidelijk wie het meeste baat heeft bij het afhaken van Herman Cain.

In de recentste Gallup poll is Newt Gingrich niet alleen front runner, hij is ook de eerste kandidaat die echt afstand neemt van zijn Republikeinse tegenstanders. In een maand tijd is de steun voor de voormalig Speaker gegroeid van iets meer dan tien procent naar bijna veertig procent. Sinds halverwege november is zijn steun met vijftien procent toegenomen. Het lijkt er op dat dat dezelfde vijftien procent is die Herman Cain twee weken geleden nog had in de peilingen. Voor de rest zijn er weinig verschuivingen in de tracker poll van Gallup.

Deze peiling toont aan dat Mitt Romney een probleem heeft. Hoe groot dat probleem precies is, heeft Gallup ook onderzocht. Zij hebben de Republikeinen en Republican leaning independents verdeeld in vier groepen: conservatief, gematigd/liberaal, Tea Party aanhanger en non-Tea Party aanhanger. In twee van de vier categorieën heeft Newt Gingrich een grote voorsprong. Iets meer dan veertig procent van de conservatieven en bijna vijftig procent van de Tea Party aanhangers is op de hand van Gingrich. In de andere twee categorieën heeft Romney de meeste steun. De voorsprong die Big Mitt heeft in die twee categorieën valt echter in de foutmarge.

Mitt Romney is de enige die al maanden stabiel is in de peilingen. Zoals de trend nu is wordt hij daar heel stabiel tweede mee. <<

3 thoughts on “Gingrich loopt uit

  1. Pingback: Rectificatie: Cain houdt endorsement geheim « ElectionDeskUSA

  2. Pingback: Ook Jon Huntsman blijkt een draaikont « ElectionDeskUSA

  3. Pingback: [ElectionDeskUSA] Laatste loodjes | vanderlubben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *