Gallup: geen gelopen race

[SL] – Ruim een jaar meet Gallup alles wat los en vast zit aan deze Amerikaanse presidentsverkiezingen. Met nog maar 24 weken voor de boeg, komen zij tot tien punten van (diep) inzicht. Tien punten waar beide kandidaten elkaar niet veel of juist wel ontlopen. Opvallend in de analyse van Gallup: dit is nog allerminst een gelopen race. Wij pikken er een paar uit.

Belangrijkste probleem, volgens de Amerikanen, is de staat van de economie. Probleem voor Obama: daarover is een kwart van de Amerikanen tevreden. Driekwart dus niet. En voor de president die wil worden herverkozen, zegt Gallup, is dat gevoel nu zo belangrijk. “Americans’ overall mood about the state of the country is not favorable for an incumbent seeking re-election, given that a president’s re-election partly depends on voters’ satisfaction with his first four years in office.” Een uitdaging voor Obama of een kans voor Romney. Dat laatste. Ondervraagden Amerikanen zien Romney de economie namelijk wel uit het slop trekken (al vinden ze Obama aardiger).

Anderzijds is Obama een sterkere leider die het, volgens de ondervraagden, voor alle Amerikanen opneemt. Meer dan Romney weet Obama wat de ‘gewone’ Amerikaan wil. Hij heeft meer aansluiting bij het volk. En met die houding scoort hij goed onder minderheden. Rijk-Amerika en de witte middenklasse voelt zich aangetrokken tot Romney. Hoog-opgeleid en liberaal gaan voor de huidige president. Alles met een lagere opleiding, getrouwd (geweest) en blank, voor Romney. Beide kandidaten hebben nog 24 weken in hun strijd om die middenklasse.

De belangrijkste asset heeft toch de zittende president. 56 procent van de Amerikanen, los van welke partij zij ook zijn,  denkt dat Obama de verkiezingen gaat winnen. 36 procent geeft Romney de zege. Gallup heeft twee mogelijke verklaringen. Romney heeft door zijn drukke voorseizoen nog geen mogelijkheid gehad zijn presidentiële profiel te promoten. Ook al was hij maanden eerder de virtuele kandidaat, zijn handen waren gebonden aan de interne strijd. Tweede oorzaak: Amerikanen zijn geneigd te denken dat zittende presidenten nu eenmaal altijd worden herkozen. Wat in 70 procent van de gevallen klopt.

Maar, erkend ook Gallup: de race duurt nog lang. Er zijn intense momenten van pers-aandacht, onderlinge debatten, paniek en onthullingen. De campagnes worden nog opgeschroefd. Romney moet nog 24 weken aan de bak, Obama begint net. Inj sporttermen: het kan alle kanten opgaan. En vanaf vandaag zit dit blog er weer, zoals vanouds, bovenop. <<

LINKS >> Gallup Election 2012 | @gallupnews | @postpolls

One thought on “Gallup: geen gelopen race

  1. Pingback: Obama’s Bain-picking : Electiondesk USA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *