De balans na dit weekend

Dit weekend werden er in Kansas en nog drie onderdelen van de VS Republikeinse voorverkiezingen gehouden. Ook Guam, the Northern Mariana Islands en the US Virgin Islands kozen wie de Republikeinse presidentskandidaat moest worden. De drie katholieke eilandjes kozen alle drie voor Mitt Romney. Hoewel de uitslag niet bindend is, lijkt het erop dat de voormalig gouverneur van Massachusetts de negen delegates van Guam en the Northern Mariana Islands. Op de US Virgin Islands won niet Romney, maar Ron Paul de popular vote. Dankzij het ingewikkelde kiessysteem daar krijgt Big Mitt echter toch de meerderheid van de kiesmannen toebedeeld. Zeven van de negen gingen naar Romney, terwijl Ron Paul er maar een toegewezen kreeg. De andere delegate is vrij om te kiezen op de Republikeinse conventie.

Kansas

In Kansas waren dit weekend niet alleen veertig kiesmannen te verdelen, ook de strijd wie de kandidaat voor de sociaal-conservatieve vleugel van de Republikeinse partij gaat met deze staat zijn eindfase in. Door zijn overwinning in Georgia was Newt Gingrich niet helemaal kansloos in zijn gevecht met Rick Santorum, maar dan moest hij eigenlijk wel alledrie de Zuidelijke voorverkiezingen winnen deze week. Kansas was de eerste battle ground. Santorum kwam als winnaar uit de strijd.

Kansas koos massaal voor Rick Santorum. De kandidaat uit Pennsylvania haalde met 51 procent van de stemmen een absolute meerderheid. Hij won hiermee 33 van de veertig kiesmannen. De overige zeven gingen naar Mitt Romney, die tweede wist te worden met iets meer dan twintig procent van de stemmen. De man die het hier moest gaan waarmaken – Newt Gingrich – werd slechts derde met nog geen vijftien procent van de stemmen.

In zijn gevecht tegen Newt Gingrich heeft Rick Santorum de eerste slag gewonnen. Morgen is met de voorverkiezingen in Alabama en Mississippi – waarschijnlijk – de laatste kans van de voormalig Speaker om nog iets te maken van zijn campagne. In Alabama heeft Gingrich goede kans. Volgens de peilingen staan Romney, Gingrich en Santorum statistisch gelijk in The Heart of Dixie.

Wyoming

Ook Wyoming hield alvast een gedeelte van haar voorverkiezingen. In de county conventions waren zaterdag twaalf van de zesentwintig delegates te verdelen – de overige veertien worden tijdens de staatsconventie in april verdeeld. Mitt Romney ging er met zeven kiesmannen vandoor. Rick Santorum won er drie en Ron Paul een. Voor Newt Gingrich bleef de teller op nul staan; de overgebleven kiesman was niet-gebonden aan zijn stem.

Al met al was het een goed weekend voor Mitt Romney. Zijn grootste concurrent mocht dan welliswaar 33 kiesmannen in Kansas oppikken, zelf won hij er meer. Met de zeven kiesmannen die hij won in The Sunflower State, de zeven in Wyoming en de vijfentwintig delegates op de eilanden, wist hij dit weekend toch nog uit te lopen. Al we na dit weekend de balans opmaken, moeten we toch Mitt Romney als grote winnaar aanwijzen. <<

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *