Corrupte politici

Het is verbijsterend, onthullend en tegelijkertijd eigenlijk logisch, de uitzending van 60 minutes (CBS) deze week. Kern van de reportage: het is voor Senatoren en Congresleden toegestaan (sic) om aandelen te kopen op basis van niet-publieke informatie. En daarvan krijgen de heren en dames volksvertegenwoordigers heel wat onder hun neus. Peter Schweizer van de Hoover Institution deed er onderzoek naar en schreef er een boek over: Throw Them All Out.

De aantijgingen zijn fors. Zo zou minderheidsleider Nancy Pelosi (Democraat) informatie hebben gehad over aandelen Visa. Ze kocht tussen de één en vijf miljoen Visa-stukken, hield jarenlang strenge regelgeving van consumptief credietgevers tegen en ziet de aandelen nu 203 procent méér waard zijn. De aandelen waren bestemd voor institutionele beleggers en buiten bereik van particuliere beleggers. Behalve Pelosi dan. CBS meldt:

Despite Pelosi’s consistent railing against credit card companies, on March 18, 2008, the Pelosis bought between $1 million and $5 million (politicians do not have to report the exact amounts, only ranges) worth of Visa stock at the IPO price of $44 per share. Two days later, the stock price rocketed to $65 per share, yielding a 50% profit. The Pelosis then bought Visa twice more. By their third purchase on June 4, 2008, Visa was worth $85 per share.

CBS vraagt het Pelosi tijdens een persconferentie zelf maar. Hoe zit dat precies? De verslaggever heeft wat moeite om zijn vraag scherp over te brengen en het antwoord blijkt ook niet echt uit in duidelijkheid en transparantie. Pelosi ontwijkt het antwoord, maar dan is het kwaad als geschied. Feit blijft dat Senatoren en Congresleden hun aandelenhandel niet hoeven te openbaren. Feit is dat ze inzage hebben in niet-publieke informatie en dat is heel, heel veel geld waard.

Full disclosure: Peter Schweizer is adviseur/speechschrijver van Sarah Palin. Hij blogt op BigPeace.com – een rechts blog onder auspiciën van Andrew Breitbart (kracht achter de Drudge Report en Huffington Post). Het boek, dat zowel Democraten als Republikeinen aanpakt, past naadloos in de Tea Party-campagne – de grote schoonmaak in Washington. Blijft het opvallend dat Amerikaanse volksvertegenwoordigers zo’n grote kennisvoorsprong op het publiek krijgen en daarover niet volledig open kaart hoeven te spelen. <<

4 thoughts on “Corrupte politici

  1. Pingback: Rick Perry: Senatoren/Congresleden die handelen met voorkennis, vliegen er uit « ElectionDeskUSA

  2. Het is ronduit opvallend dat waar dit boek beide partijen aanvalt, de meer progressief georienteerde weblogs (zoals Politico en HufPost) en media niks willen weten van de beschuldigingen….. Ook omdat Obama er niet goed vanaf komt, aangezien bleek dat 80 % van de ontvangers van groene subsidies ook bij hem werken of grote donoren van hem zijn.

    Elke politiek bestel kent zonder moraliteit een vorm van cronyism en corruptie.

  3. Lees om 11.00 uur het vervolg – het verhaal verdiept zich meer en meer. Dan presenteren we ook Nederlands onderzoek uit 2010.

  4. Pingback: [ElectionDeskUSA] De sjoemelende Newt Kid On The Block « vanderlubben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *