Conclusie na Iowa: GOP extreem verdeeld

Als de Iowa caucus een ding aantoont, dan is het wel dat de GOP hopeloos verdeeld is. Het verschil tussen de winnaar Romney en runner up Santorum is acht stemmen, maar hun standpunten liggen mijlenver uiteen. Naast deze twee kandidaten kan men ook Ron Paul op de derde plaats niet vergeten. Drie kandidaten die alledrie hun stemmen trekken uit verschillende facties.

Fiscal conservatives 

Mitt Romney is de gematigde fiscal conservative die de meeste kans maakt de nominatie te winnen en tegen Barack Obama. Hij is gewend aan het spotlight van de front runner, heeft het meeste geld en maakt in de head-to-heads in de peilingen steevast de meeste kans om ook daadwerkelijk van Obama te winnen. Toch lukt het hem maar niet om de Republikeinen te enthousiasmeren. Dit komt omdat hij heeft gedraaid op de moreel-ethische kwesties en met Romneycare een inspiratiebron was voor Obamacare. Bij mensen die vinden dat economie het belangrijkste onderwerp is in de komende presidentsverkiezingen, was Romney in Iowa de populairste kandidaat. Bij de small government Tea Party aanhangers en de social conservatives moest hij echter twee andere kandidaten voor laten gaan.

Social conservatives

Het merendeel van de stemmen van mensen die zich vooral druk maken om de moreel-ethische kwesties ging dinsdag naar twee kandidaten: Rick Santorum en Ron Paul. Van de born-again christians stemde ruim dertig procent op Santorum en twintig procent op Ron Paul. Van de mensen die zeiden dat abortus het belangrijkste onderwerp was, stemde zelfs bijna zestig procent op Santorum. Romney kon rekenen op nog geen vijftien  procent van de stemmers.

Tea Party

Rick Santorum deed het ook goed bij aanhangers van de Tea Party. Ongeveer een derde van de mensen die zichzelf aanhanger van Tea Party noemt, heeft op Santorum gestemd. De voormalig senator van Pennsylvania heeft al tijden kritiek op de big government van Obama. Obamacare en andere social security programma’s zijn volgens Santorum drastisch aan hervorming toe.

Ron Paul

De derde plaats van Ron Paul is vooral te verklaren door zijn enthousiaste en jonge achterban. Veertig procent van de mensen die voor het eerst aan de caucus meededen, veertig procent van de independents en meer dan de helft van de kiezers onder de dertig stemden op de Texaan. Ook mensen die zich zorgen maken over het hoge begrotingstekort van de VS wisten hun weg naar Paul te vinden. Zoals eerder al gezegd deed dr. Paul het ook onder social conservatives goed. Dit betekent dat hij een breder profiel heeft dan Rick Santorum, die het in Iowa vooral moest hebben vanwege zijn conservatieve denkbeelden. Hierdoor zou Ron Paul in de overige zuidelijke staten een grotere uitdager kunnen worden van Romney dan Santorum.

Conservatieve consensus

De geestelijk leiders van de conservatieve bewegingen in de VS hebben in de gaten dat ze een verenigd front moeten vormen willen ze Mitt Romney van de Republikeinse nominatie houden. Gisteren kwam dan ook het nieuws naar buiten dat James Dobson, oprichter van Focus on the Family, Don Wildmon, voormalig voorzitter van the American Family Association, en voormalig presidentskandidaat Gary Bauer een bijeenkomst organiseren voor prominente conservatieve leiders om samen te bepalen wie ze vooruit moeten schuiven als hun presidentskandidaat. Binnen de conservatieve beweging is men bang dat met Rick Santorum, Newt Gingrich en Rick Perry in de race de conservatieve kandidaten elkaar stemmen af zullen snoepen in de strijd tegen Mitt Romney.

Binnen de GOP zijn er mensen die koste wat kost Barack Obama willen verslaan en mensen die willen dat de presidentskandidaat hun principes deelt. Deze verdeeldheid is goed zichtbaar in de verkiezingsuitslag van dinsdag. Deze situatie komt Mitt Romney ten goede; als alle conservatieve Republikeinen zich achter één kandidaat scharen, is de kandidatuur van Big Mitt ten dode opgeschreven. Willen de conservatieven hun krachten bundelen, moeten ze wel snel zijn. Deze maand staan er nog drie primaries op het programma en Santorum heeft bijna geen geld meer. Lukt het ze echter, dan kan Romney zijn borst nat maken. <<

3 thoughts on “Conclusie na Iowa: GOP extreem verdeeld

  1. Pingback: Herman Cain is back! - ElectiondeskUSA | ElectiondeskUSA

  2. De GOP hopeloos verdeeld? Dat is nooit anders geweest. De GOP is geen politieke partij in Europese zin. Het lijkt meer op een kiesvereniging, maar is dat ook niet omdat men er geen lid van kan worden. Partij- en beginselprogramma’s, fracties en fractiediscipline ontbreken, en er is geen politbureau. Het meest essentiele verschil is echter dat de GOP geen echte invloed op de kandidaten en kandidaatstelling heeft, en dat kandidaten uitsluitend verantwoording schuldig zijn aan hun achterban, en de RNC volledig kunnen negeren. Omdat kandidaten via voorverkiezingen op individuele basis worden gekozen — dus niet zoals in bv. in Nederland waar zulks door een politbureau wordt bepaald — en zich vooral profileren op onderlinge verschillen, lijkt de GOP in Europese ogen ‘verdeeld’. Dat laatste veronderstelt echter dat er een politieke koers zou zijn, en die heeft de GOP helemaal niet. De politieke koers komt van de kandidaten, en gelukkig niet van een (niet-bestaand) partij-apparaat.

    Of Romney een fiscal conservative is, valt nog te bezien. Ik denk het eigenlijk niet. Romney is meer een praktische, middle-of-the-road politicus, die goed kan samenwerken en een uitstekende manager is, maar weinig aantrekkelijk is voor small-governement conservatives. Hij is waarschijnlijk niet degene die als president de federale overheid zal saneren. Daarvoor is een president met de statuur en ideologische achtergrond van Reagan of Coolidge nodig. Romney is nu echter wel de beste kandidaat.

    Santorum is een sympathieke man, maar iemand die via grondwetsamendementen het huwlijk wil ‘definieren’ is geen conservatief. Conservatieven willen geen overheid in hun slaapkamer. Bachmann, en vooral Cain, hebben op ethisch gebied dezelfde standpunten als Santorum, maar zijn tegelijkertijd tegen een dominante rol van de overheid op dit gebied. Zo zei Cain een aantal malen letterlijk dat hij onder alle omstandigheden tegen abortus was, maar dat de beslissing hieromtrent lag bij de direct betrokkenen, en niet bij de overheid. Dat is conservatisme. Santorum droomt echter van krachtige overheid die dit alles gaat reguleren. Dat is beslist geen conservatisme.

    Sociaal-conservatieven zullen uiteindelijk wel vrede hebben met Romney als kandidaat. Misschien dat een enkele zuidelijke dominee moeite zal hebben met Romney’s mormonisme (of met Santorums katholicisme), maar voor hen geldt hetzelfde als voor de small-government conservatives: zij hebben geen eigen kandidaat meer. Er zijn geen conservatieven meer in de race. Cain was voor zowel sociaal-conservatieven als small-government conservatives de ideale kandidaat. Er was een reden dat Cain zo buitengewoon hoog scoorde ten aanzien van enthousiasme bij de aanhangers. Helaas bleek Cain niet sterk genoeg. Wij zullen genoegen moeten nemen met Romney. Dat is gelukkig een respectabele man, met een vrijwel vlekkeloos verleden, een redelijk alternatief voor nog eens vier jaar kwakkelen met Obama.

  3. Pingback: Mark my words – another candidate! - ElectiondeskUSA | ElectiondeskUSA

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *