[BREKEND] Jeb Bush steunt Mitt Romney – en roept op GOP-strijd te staken

Het moet nu afgelopen zijn met de onderlinge strijd om de Republikeinse nominatie, zegt Jeb Bush, voormalig gouverneur van Florida en jongere broer van de voormalige president George Bush. Hij ondersteunt Mitt Romney in zijn strijd om de nominatie. Romney won vannacht overtuigend in de staat Illinois

Now is the time for Republicans to unite behind Governor Romney and take our message of fiscal conservatism and job creation to all voters this fall. We face huge challenges and we need a leader who understands the economy, recognizes more government regulation is not the answer, believes in entrepreneurial capitalism and works to ensure that all Americans have the opportunity to succeed.

Met die verklaring zal Jeb Bush geen vrienden maken onder de aanhangers van Santorum die vooral een ethische campagne probeert te voeren. Deze week hekelde Santorum het economische fundament onder Romneys campagne. Hij stelde ethische vraagstukken belangrijker te vinden dan bijvoorbeeld de nationale werkloosheid. Dat kwam hem op veel kritiek te staan. Het lijkt er op dat de ‘inhoudelijke’ strategie versus de ‘banenmachine’ van Romney hem windeieren heeft gelegd. Met 45,7 procent won Big Mitt alle kiesmannen in de staat. Ron Paul (9,3 procent) en Gingrich (8,0 procent) eindigde derde, respectievelijk op de vierde plaats.

De aanmoediging van Bush komt op een ideaal moment voor Romney. Hij heeft momentum en moet nog een paar staten zien te winnen om zijn nominatie veilig te stellen. Dat lukte niet eerder zo overtuigend als vannacht. Steeds stuitte hij op de groep sociaal-conservatieven die zich aangetrokken voelen tot Santorum of de aanhangers van Newt Gingrich (net als Bush trouwens katholiek). Met deze endorsement op zak, zeker van de zeer populaire politicus binnen de Republikeinse Partij, kan Mitt verder bouwen aan zijn electorale basis. Het feit dat Bush de strijd beu is en zelfs als schadelijk ziet voor de Republikeinse Partij, is mooi meegenomen. Romneys grootste probleem liggen niet in een head-to-head tegen Obama, maar een one-against-all van hemzelf tegen de achterban. Republikeinen vertrouwen hem niet.

Alternatief Gingrich is zo goed als uitgespeeld. Commentatoren houden rekening met de implosie van zijn campagne. Zijn kansen om de conventie in Tampa te halen en daar alsnog op een stembiljet te prijken, zijn klein. Het reglement verplicht dat hij steun heeft van minimaal vijf verschillende staten – een draagvlak dus. Om die te halen richtte de voormalige Speaker zich op de zuidelijke staten, maar daar won hij alleen Georgia en South Carolina. Mississippi en Alabama verloor hij. Naar eigen zeggen had Gingrich minimaal een van beide staten nodig om geloofwaardig te blijven. Zijn geld en zijn vechtlust zijn op. Dit weekend verkoos hij een wandeling en diner met vrouwlief in Washington in plaats van de campagne in Louisiana. Het blijft ongemeen spannend. <<

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *