Atheïsten aan de macht

Buzzfeed - religiesHet geloof is belangrijk in de Amerikaanse politiek. Vorige maand kwam Buzzfeed met een overzicht van de verschillende religies van leden van het Huis van Afgevaardigden. In totaal zijn er afgevaardigden van dertien verschillende geloven. De meeste volksvertegenwoordigers noemen zich christelijk. Er zitten 136 katholieken in het Huis (katholieken zijn daarmee de grootste denominatie in het Congres). Baptisten, methodisten, anglicanen, presbyterianen en joden volgen op geruime afstand. Opvallend is de religieuze scheiding tussen de partijen. Katholieken en joden zijn voornamelijk te vinden bij de Democraten, terwijl de afgevaardigden met een andere voorkeur vooral Republikeins zijn.

Atheïsten

Onder de volksvertegenwoordigers zijn natuurlijk ook gelovigen van andere religies te vinden. Twee boeddhisten en moslims, een hindoe en enkele niet nader gespecificeerde religies nemen zitting in het Huis van Afgevaardigden. Van de 435 volksvertegenwoordigers is welgeteld één atheïst te vinden. Niet dat dat per se een probleem is. Als we naar de demografie van de Verenigde Staten kijken noemt slechts 1,6 procent van de Amerikanen zichzelf een atheïst. Puur demografisch zouden er ongeveer zeven atheïstische afgevaardigden moeten zijn, dus de atheïsten kunnen nog wel wat hulp gebruiken.

En die hulp hebben ze nu zelf georganiseerd. In een tijd dat er steeds meer (Super) Political Action Committees ontstaan, is er sinds kort ook een die atheïstische kandidaten wil helpen: The Freethought Equality Fund (FEF) PAC. Hun missie:

[To] change the face of American politics and to achieve equality by increasing the number of open humanists and atheists in public office at all levels of government.

De FEF PAC is opgericht door opgericht door het American Humanist Association (AHA), een belangengroepering voor seculier Amerika. Maggie Ardiente, woordvoerder van de AHA, wist bij de lancering van FEF PAC te melden dat er meer kastatheïsten in het Congres zitten dan op dit moment bekend is.

We already know of more than two dozen closeted atheists serving in Congress today. The fact that they’re in the closet about their nonbelief says a lot about why this PAC is greatly needed. The time to come out is now and the Freethought Equality Fund will help make it happen.

Tot nu toe steunt FEF PAC vijf kandidaten voor de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden volgend jaar. Hieronder zitten ook twee zittende afgevaardigden: Bobby Scott, Democraat, Virginia) en Rush Holt (Democraat, New Jersey). Ook de overige drie kandidaten die op de steun van de humanisten kunnen rekenen zijn Democraten. Dat is echter toeval. De Freethought Equality Fund wil ook best Republikeinen steunen die actief de scheiding tussen kerk en staat willen verdedigen, maar volgens Bishop McNeil, coordinator van FEF PAC,

[..] there are currently no Republicans in the House that would fit that.

>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *