Lokroep van de anti-politicus

Republikeinen in Louisiana kozen voor een onverwachte kandidaat. Dat kan een uitzondering zijn, maar het is verstandig om voor 2014 rekening te houden met een nieuwe regel: die van de anti-politiek.   

Een hoop geld, misschien nog wel meer politieke ervaring en de zwaarste partijgenoten achter je. Wat kan er dan misgaan? Precies over die vraag ligt het campagneteam van Republikein Neil Riser in het 5e District van Louisiana waarschijnlijk nog wel een paar dagen wakker. Vance MacAllister, zakenman, versloeg de Riser voor een plek in het Huis van Afgevaardigden met 58 tegen 42 procent van de stemmen.

Exit de gedoodverfde kandidaat.

Pijnlijker dan dit verlies is echter de endorsement die de verliezende Riser kreeg – van niemand minder dan Eric Cantor, majority leader in het Huis van Afgevaardigden. Anders gezegd: Cantor heeft de verkeerde kandidaat gekozen. Een ‘fout’ die telt. Uit de keuze voor Riser – wat op zichzelf een heel veilige keuze leek – kunnen tegenstanders concluderen dat Cantor is losgezongen van de de basis. Hij weet niet (meer) wat er onder het electoraat leeft, welke sentimenten zijn partij (en hij ook) dus moet bedienen om te kunnen winnen. Geen endorsement wordt gezien als laf, een foute endorsement is misschien nog wel kwalijker.

MacAllister is een self-made zakenman met een diepgeworteld wantrouwen tegen ‘beroepspolitici’. Het is tijd, zegt hij op zijn site, om meer ‘gewone’ burgers in het Congress te krijgen. Daarvan is hij er een. ‘Gewoon’ betekent in zijn geval trouwens een uiterst succesvolle zakenman die zijn campagne grotendeels zelf betaalde. Uit eigen zak, dat is. Riser haalde voor zijn verloren campagne ruim een half miljoen dollar op. Daarmee kreeg hij de handen dus niet op elkaar.

MacAllister zou wel eens een voorbeeld kunnen zijn van de tegenstander waar veel leden van het Huis volgend jaar mee te maken krijgen: de anti-politicus. Sterker: naar eigen zeggen is MacAllister helemaal geen politicus. En officiële aanmoedigingen heeft hij ook niet nodig. Die zocht de zakenman bij een bekende uit de populaire cultuur – Jep Robertson van Duck Dynasty; de reality serie rond een familie die schatrijk werd met een eendenlokfluit (zie video). De belangrijke vraag die deze achterafverkiezing oproept is wat de nederlaag nu zegt over de huidige staat van de GOP. Een partij in een state of flux, zoals Karl Rove zei tijdens de Washingtons Ideas Forum van The AtlanticOf gewoon pech. Want dat kan natuurlijk ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *